Linkovi

Nastavak uspjeha u ratu protiv terorizma i rast ekonomije - prioriteti Bijele kuće za 2006.


Predsjednik George Bush izjavio je da su u 2006. godini njegova dva glavna prioriteta – uspjeh u ratu protiv globalnog terorizma te daljnji rast na gospodarskom planu. Demokrati pak kritiziraju politiku vlade – pogotovo najavu dodatnih mjera štednje u socijalnim programima.

Sjedinjene Države u ovoj godini moraju nastaviti s politikom koja je u Iraku već zabilježila napredak, na vojnom, političkom i gospodarskom planu – rekao je predsjednik Bush, dodavši da 'uspostava slobodnih društava u inozemstvu Ameriku čini samo sigurnijom'. "Kada Iraku pomažemo da postane mirna zemlja sa stabilnom demokracijom, time Sjedinjene Države dobivaju još jednog saveznika u ratu protiv terorizma. Kroz našu pomoć Iraku, mi pružamo inspiraciju reformistima diljem Srednjeg istoka. Uz to, Amerikanci i kod kuće time postaju sigurniji" - rekao je u svojoj redovitoj tjednoj radio poruci naciji, na Staru godinu, predsjednik George Bush.

On je također najavio da će američke snage u Iraku i dalje imati ofenzivnu ulogu, no sve više svojih nadležnosti predavat će iračkoj vojsci i policiji. Američki projekti obnove Iraka dobro napreduju, a lokalne političke snage također ostvaruju uspjehe, u svojim naporima da Irak postane pluralistična, ujedinjena i stabilna demokracija.

Predsjednik George Bush okončao je 2005. nizom javnih nastupa s ciljem da zaustavi pad podrške američkoj misiji u Iraku. Osobna popularnost predsjednika Busha ponešto je porasla u posljednjim tjednima prošle godine, nakon što se spustila na rekordno nisku razinu. Zaslugu za rast predsjednikove popularnosti imaju uspješno provedeni izbori u Iraku kao i nastavak gospodarskog rasta u Sjedinjenim Državama.

Ekonomska je situacija dobra, rekao je predsjednik, zbog vladine politike smanjivanja poreza, štednje u javnom sektoru te - vrijednog rada Amerikanaca. "Inflacija je niska, produktivnost visoka, malo poduzetništvo cvate…Dio zarade koji ostane nakon plaćanja računa veći je nego prije. Potrošači imaju povjerenja u tržište. Prva izvješća o blagdanskoj sezoni kupovanja su dobra" - ovako je situaciju na gospodarskoj sceni sažeo predsjednik Bush.

Predsjednik je pozvao Kongres da potvrdi vladin prijedlog državnog proračuna koji predviđa smanjivanje ili ukidanje čak 90 raznih programa savezne vlade. Također, vlada predlaže da se – prvi put u posljednjih desetak godina – smanje troškovi u državnom mirovinskom programu kao i u programu zdravstvenog osiguranja za starije građane.

Ovim rezovima se protivi oporbena Demokratska stranka. Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa, Nancy Pelosi, izjavila je: "Državni proračun trebao bi biti izraz nacionalnih vrijednosti. Na žalost, proračun koji je predložila Republikanska stranka pada na ovom ispitu."

Gospođa Pelosi kaže da njezina stranka želi da se vladinim mjerama ojačaju šanse za uspjeh svih građana, da se posebno zaštiti standard života za srednju klasu, te da se proširi zdravstvena zaštita za djecu i ratne veterane. "Osjećaj solidarnosti koji imamo kao Amerikanci nalaže nam da tražimo uvođenje državnih subvencija za grijanje – umjesto da državnim subvencijama pomažemo energetskim tvrtkama da ostvaruju rekordne profite" - rekla je zastupnica Pelosi u odgovoru Demokratske stranke na predsjednikovu tjednu poruku naciji.

Predsjednik Bush kaže da njegova vlada s novcem poreznih obveznika postupa odgovorno, odnosno da naglasak stavlja na glavne nacionalne prioritete, a da istovremeno radi na prepolovljavanju proračunskog deficita, u zadanom roku do 2009.

XS
SM
MD
LG