Linkovi

Bush: 'U Iraku je ostvaren značajan napredak, no Ameriku i u 2006. očekuju teške borbe s pobunjenicma'


Predsjednik George Bush je održao govor članovima veteranskih udruga. Tema govora bila je američka misija u Iraku u 2006. godini.

"Rat protiv terorizma počeo je 11.rujna 2001. Tada smo prihvatili nove odgovornosti i mi ćemo u tom ratu pobijediti" - rekao je na početkus vog govoa američki predsjednik.

"Rat se vodi na mnogim bojišnicima, a jasno je da je Irak središnja bojišnica protiv terorista. Naš cilj u Iraku je pobjeda. U ovoj ćemo godini imati mnogo teških bitaka i imat ćemo gubitke, ali ostvarit ćemo napredak prema pobjedi. Na tom putu Iračani će sve više biti odgovorni za sigurnost svoje zemlje. Njihova borba za slobodu predstavlja model za ostatak Srednjeg istoka. Proširili smo nadu u demokraciju i slobodu u cijeloj regiji, za generacije koje dolaze" - rekao je gospodij Bush.

U 2006. godini u Iraku Amerika ima tri glavna cilja. Cilj na političkom planu je jedinstvena iračka vlada i jačanje slobode. Na sigurnosnom planu, cilj je borba protiv terorista i sadamista, jačanje iračkih snaga sigurnosti kako bi preuzele sve veću odgovornost za uspostavljanje slobodnog društva i sigurnost svoje zemlje. Na ekonomskom planu, cilj je obnova Iraka.

U ovoj ćemo godini - najavio je predsjednik Bush - 'popravljati sve što do sada nije bilo dobro'. "Iračani će kroz demokratski sustav vladati putem slobodno izražene volje građana – umjesto da njima vlada okrutni dikator poput Saddama Husseina… Slobodna društva štite prava manjina i to Iračani trebaju naučiti kroz demokraciju… Kada nova iračka vlada dodje na vlast sučelit će se s teškim izazovima, poput sigurnosti i ekonomije…"

Evo još nekoliko izvadaka iz predsjednikova govora:

"Sjedinjene Države i međunarodna koalicija će ostati uz Iračane tijekom ovog prijelaznog perioda… Treba uvesti vladavinu zakona, boriti se protiv korupcije uvodjenjem transparentne vladavine… Neprijatelji slobodnog Iraka su na izborima doživjeli poraz. Dok se u Iraku uvodi demokracija, teroristi koje vodi Zarqawi doživljavaju poraze… Ti se teroristi ne bore za Iračane protiv stranaca… Iračani nisu kukavice i teroristi i režimski lojalisti neće uspjeti u borbi s milijunima Iračana koji su odlučni uspostaviti slobodno društvo…

"Nastavit ćemo s obučavanjem iračke vojske i policije… Iračani sada trebaju bolju obavještajnu strukturu…No, policija je još uvijek u zaostatku za vojnim snagama. Zato ćemo prvo raditi na obuci specijalnih postrojbi, zatim s graničnom policijom te na kraju s lokalnim policajcima".

Predsjednik george Bush također je rekao da su nedavno otkrivene zloupotrebe ovlasti od strane iračke policije 'neprihvatljiva praksa'. No, on je podsjetio na nedavna istraživanja ajvnog mnijenja prema kojima u zemlji jača optimizam. 'Iračani su s pravom optimistični glede budućnosti - dodao je predsjednik Bush. On je dodao da američke snage neće biti povrgnute 'umjetno nametnutim rokovima za povlačenje', ali da će se njihovo povlačenje odvijati u skladu sa situacijom.

XS
SM
MD
LG