Linkovi

NYT: Administracija predsjednika Busha u neslaganju sa Žalbenim sudom traži podršku Vrhovnog suda


Administracija predsjednika Busha traži od Vrhovnog suda da dozvoli prebacivanje slučaja Josea Padille s vojnog tribunala na civilni kazneni sud, piše "New York Times" i podsjeća na svojevrsni paradoks tog zahtjeva: upravo se administracija protivila takvom zahtjevu Padillinih odvjetnika. U skladu s tim je Žalbeni sud Četvrtog okruga, u Richmondu, u rujnu presudio da predsjednik Bush ima ovlasti koje mu dopuštaju da drži ovog bivšeg pripadnika jedne čikaške bande u vojnom zatvoru, pod sumnjom da je neprijateljski borac s vezama s al-Qaidom.

No, kada je administracija promijenila mišljenje i poželjela Padillu suditi u civilnom sudu pod kaznenim optužbama za terorizam, isti je Žalbeni sud ostao pri svojem ranijem stavu i odbio taj zahtjev. Sada administracija traži od Vrhovnog suda ovlaštenje za takvo prebacivanje s vojnog na civilni sud. Njujorški list ističe neobičnu oštrost Ministarstva pravosuđa u reakciji na odluku Žalbenog suda, koji je inače poznat kao jedan od najkonzervativnijih u zemlji i koji gotovo redovito ide na ruku zahtjevima administracije.

"Washington Post" piše o istrazi unutrašnje kontrole u Ministarstvu domovinske sigurnosti koja otkriva vrlo lošu upravu, financijske probleme i krajnje upitnu sposobnost ovog divovskog ministarstva da služi svrsi s kojom je osnovano 2003. godine. Između ostalog, izvješće navodi nepravilnosti u financijskim spisima, neusklađenost i neučinkovitost tehnološke infrastrukture, još uvijek neprovedenu integraciju mnogih odvojenih službi – bivših samostalnih agencija – u jedinstvenu i efikasnu organizaciju, pa čak i nepostojanje iznimno važne baze podataka o kritičnim infrastrukturnim potencijalnim metama terorističkih napada.

"Christian Science Monitor" iznosi ružičaste poglede na američku ekonomiju u slijedećoj godini nakon anketiranja pedesetak eksperata. Dakle, američko će gospodarstvo rasti po stopi od oko 3 i pol posto, što će rezultirati dvostruko većim rastom plaća nego u ovoj godini, zdravim profitima koji bi se mogli pretočiti u ulaganja, kao i vrlo jakim tržištem rada koje bi moglo stvoriti oko 2 milijuna radnih mjesta. I, na koncu, još jedan pogled u "Washington Post", koji piše da žene mlađe od 65 godina sada u većoj mjeri koriste Internet od muškaraca, makar samo za nekoliko posto razlike. Razlika postaje mnogo veća ako se pogleda dobna skupina od 18 do 29 godina, u kojoj 86 posto žena redovito koristi Internet, dok je takvih muškaraca 80 posto. Doduše, ispitivanje Centra Pew, koje citira washingtonski list, pokazuje da muškarci značajno prednjače u usvajanju novih tehnologija: među onima koji koriste podkasting 78 posto su muškarci, a 22 posto žene.

XS
SM
MD
LG