Linkovi

Afera s prisluškivanjem mogla bi dovesti do ograničavanja predsjednikovih ovlasti


Prema medijskim izvješćima, program špijuniranja Amerikanaca koji je - nakon napada od 11. rujna 2001. - odobrio predsjednik George Bush kako bi se otkrilo terorističke aktivnosti izgleda da je dosta širi nego što je Bijela kuća priznala. Sve veća kontroverza mogla bi dovesti do odmjeravanja snaga između Bijele kuće i Kongresa te eventualno do ograničavanja predsjedničkih ovlasti.

Prema izvješću dnevnika New York Times, američka Agencija za državnu sigurnost, NSA, u suradnji s glavnim telekomunikacijskim tvrtkama nadzirala je velik broj elektronskih komunikacija - više nego li je prije bilo otkriveno. NSA – kako izgleda – to je činila bez potrebnog sudskog odobrenja, koje je prema zakonu obavezno.

Prema američkom zakonu, istražitelji mogu prisluškivati nekoga bez sudskog naloga ako podnesu zahtjev za dobijanje naloga u roku od 72 sata od početka prisluškivanja. Od 1979. godine posebni tajni sud koji izdaje takve naloge dobio je od Ministarstva pravosuđa oko 19 tisuća zahtjeva za prisluškivanje. Odbio ih je samo četiri.

Publicist James Badford, koji je napisao nekoliko knjiga o tome kako vlada provodi istražne radnje, kaže da je ovaj put riječ o procesu koji bi se mogao usporediti s 'eksploatacijom komunikacijskog rudnika'. "Podaci se crpe iz doslovno milijuna komunikacija na sat, a nitko ne zna što vladini djelatnici rade s njima" - kaže James Badford.

Izvješće New York Timesa u suprotnosti je s ranijim izjavama predsjednika Busha koji je rekao da je prisluškivanje građana ograničeno samo na osumnjičene teroriste. "Program je ograničen u svojoj prirodi na one za koje se zna da su povezani s al-Qaidom i srodnim organizacijama" - izjavio je nedavno američki predsjednik.

Predsjednik Bush je nakon Božića otišao na svoj ranč u Teksasu. On nije komentirao najnovija novinska izvješća, ali neke ugledne javne ličnosti izražavaju sve veću zabrinutost. Jedan od vođa američkih crnaca, Jesse Jackson, dugogodišnji mirovni aktivist. On je zatražio punu istragu te je rekao da predsjednik mora objasniti američkoj javnosti koga se to špijunira. "Ako se ustanovi da je prekršen Ustav, predsjednik mora biti opozvan. Ne možemo mirno stajati po strani i dopustiti da naša demokracija bude potkopana fašističkim metodama" - izjavio je Jesse Jackson.

Muslimanske organizacije u Sjedinjenim Državama tvrde da su se upravo one nepravično našle na udaru. Vijeće za američko-islamske odnose sa sjedištem u Washingtonu podnijelo je službeni zahtjev da se pregledaju sve predsjednikove uredbe kojima se odobrava špijuniranje Amerikanaca bez sudskog odobrenja.

No bivši američki državni tajnik Colin Powell stao je u obranu takve prakse kazavši da predsjednik ima obvezu zaštititi Amerikance, i to na najefikasniji način. U izjavi za televiziju ABC, Powell je priznao da je predsjednik mogao dobiti sudski nalog prije i poslije početka špijuniranja, ali je naglasio da ne vidi ništa pogrešno u načinu na koji je predsjednik uporabio svoje ovlasti u ovom slučaju: "Naša zemlja neće propasti zbog ovog pitanja. Predsjednik je odlučan učiniti ono što Kongres i naši građani žele od njega – da ih zaštiti od terorizma. Ako prisluškivanje tome pridonosi onda neka ima takve ovlasti."

XS
SM
MD
LG