Linkovi

CSM: Što je moguće, a što vjerojatno u 2006.?


S krajem godine, sve je više osvrtanja na prošlu i gledanja u obećanja dolazeće godine. Pa, evo što bostonski "Christian Science Monitor" vidi kao mogućnosti i vjerojatnosti koje pruža 2006. godina.

Na domaćoj političkoj sceni, predsjedniku Bushu se pruža relativno kratki prostor da učini što može na svojim ciljevima prije jesenskih izbora za Kongres. Vjerojatno mu neće uspjeti progurati reformu državnog penzijskog sustava, ali možda će se izboriti za smanjenja poreza. Po pitanju nezakonitog useljavanja – piše bostonski list – vjerojatno će imati podršku za ojačanje granice prema Meksiku, ali će se naći sučeljen s jakim protivljenjem legaliziranja prisutnosti 11 milijuna ilegalnih useljenika koji već jesu u Americi.

Sami izbori ne obećavaju značajniju promjenu u odnosu snaga u Kongresu. U Zastupničkom domu, republikanci imaju 30 mjesta više – demokratima bi trebala povijesna pobjeda da steknu većinu. Ne bitno drugačije je stanje i u Senatu, gdje su republikanci najvjerojatnije isto tako sigurni. Nakon kongresnih izbora, administracija će se naći sučeljena s takozvanim periodom 'šepave patke': predsjednik je pred istekom zadnjeg mandata, a obje stranke postaju vrlo zaposlene s manevriranjem uoči predsjedničkih izbora 2008. Hillary Clinton bit će jedan od predsjedničkih kandidata na demokratskoj strani, a John McCain na republikanskoj – prognozira "Christian Science Monitor".

Na vanjskopolitičkom planu, Irak će i dalje biti u središtu pažnje. Do kraja godine, Saddam Hussein će biti proglašen krivim za enormne zločine protiv čovječnosti i kažnjen smrtnom kaznom. Počet će smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji, a oni koji budu tamo manje će se angažirati, jer će iračke jedinice biti na čelu kampanje protiv terorista, pobunjenika i stranih boraca. Ministar obrane Donald Rumsfeld vjerojatno će već napustiti svoju dužnost, a kakvo će biti stanje iračke politike, nitko se ne usuđuje nagađati, piše bostonski dnevnik. Što god bilo – građanski rat, uska islamska država ili nejaka demokracija kojoj će tek rasti krila -, to će nastati zbog djelovanja Iračana, a ne Sjedinjenih Država.

Ujedinjeni narodi – nakon što su proveli marginalne reforme – tragat će za nasljednikom Kofija Annana. Sjedinjene Države će vršiti pritisak za nekim tko će imati i volju i ugled s kojim bi mogao dalje gurati reforme, ali azijski i latinoamerički blokovi borit će se za nekoga tko će biti skloniji njihovim vlastitim ciljevima. Tony Blair – piše Monitor -, koji je tako čvrsto stajao uz Sjedinjene Države po pitanju Iraka, stići će do kraja svog premijerskog mandata i počet će predavati bilo u nekom think-tanku ili uglednom sveučilištu u Sjedinjenim Državama.

I, na kraju, prognozira "Christian Science Monitor", unatoč tome što Internet prožima svaki kutak života – a u 2006. će to činiti još i više -, novine će i dalje izlaziti i prodavati se na kioscima. I, za godinu dana, isto ćemo tako iz njih čitati prognoze za 2007.

XS
SM
MD
LG