Linkovi

Peraica: 'I dalje ćemo pomagati Anti Gotovini'


'Hrvatski nacionalni heroj Ante Gotovina je pijun u licemjernoj političkoj igri i žalosno je ako je njegova sloboda morala biti žrtvovana kako bi Hrvatska ušla u NATO savez i Europsku uniju' – ovako izručenje Ante Gotovine Tribunalu u den Haagu komentira počasni predsjednik Hrvatsko-američke udruge, Anthony Peraica. Ova udruga će nastaviti sa podrškom Anti Gotovini kao i do sada na moralnom, pravnom i financijskom planu – rekao je u razgovoru za Glas Amerike Anthony Peraica.

Anthony Peraica, odvjetnik iz Chicaga, kaže da Američko-hrvatska udruga smatra Antu Gotovinu nacionalnim herojem oslobodilačkog rata. "Izuzetno smo ogorčeni što je međunarodna zajednica, na čelu s Carlom del Ponte i drugima u Europi, tijekom cijelog ovog slučaja imala dvostruke kriterije. Naime, isti se pritisak nije vršio na Srbiju, da izruči Karadžića i Mladića. Uz to, treba upamtiti da je general Gotovina za vrijeme rata u Hrvatskoj blisko surađivao sa snagama NATO saveza, posebno sa zapovjedništvom američkih oružanih snaga. Sve što je on činio tijekom oslobađanja Krajine činio je uz puno znanje, suradnju i taktičku podršku Sjedinjenih Država. A sada ga se sudi zbog toga što je branio i oslobodio svoju zemlju" - izjavio je Anthony Peraica.

Hrvatsko-američka udruga jedna je od nekoliko hrvatskih lobističkih organizacija u Sjedinjenim Državama. Njeni članovi kroz kontakte sa članovima Kongresa te dužnosnicima Bijele kuće promiču – kako tvrde - interese hrvatske zajednice u Americi.

Anthony Peraica, odvjetnik iz savezne države Illinois koji također ima visok položaj u gradskoj upravi Chicaga, kaže da je 'slučaj potpuno nevinog generala Gotovine apsurdan te da se radi o pravoj travestiji pravosuđa.' Nije li Gotovinina pozicija oslabljena činjenicom da se gotovo četiri godine krio pred policijom – upitali smo našeg sugovornika.

Anthony Peraica: Ne, nije. Da je haaški Tribunal pravedan sud, da on funkcionira u skladu s uobičajenim pravnim postupkom, ja bih se složio s tom tvrdnjom i rekao bih – 'Gotovina se trebao predati ranije'. Međutim, haaški je Tribunal lakrdija od suda koji ne poštuje normalne odredbe o pravnom postupku, izvođenju dokaza. To je nedemokratska i nepravedna ustanova koja čini što ju je god volja kako bi postigla rezultat koji se već unaprijed zna. Tribunal nema nikakvu vjerodostojnost, niti vjerodostojnost ima Carla del Ponte.

Upitan da prokomentira vijesti u prosvjedima pristaša Ante Gotovine u Hrvatskoj, Anthony Peraica je rekao da simpatizira s ljudima koji podržavaju 'jednog nevinog čovjeka koji je doveo u opasnost vlastiti život da bi Hrvatska bila slobodna.' Ovakva situacija bila bi teško zamisliva u nekoj zapadnoj zemlji – nastavlja Peraica, dodajući da je 'Hrvatska nažalost slaba na svjetskoj sceni i podložna je hirovima jačih.'

Anthony Peraica, počasni predsjednik Hrvatsko-američke udruge rekao je da će se njegova organizacija u budućnosti založiti da 'Anti Gotovini ništa ne uzmanjka, na pravnom, promidžbenom i financijskom planu, kako bi dokazao da su optužbe protiv njega neutemeljene'.

XS
SM
MD
LG