Linkovi

Ante Gotovina u Scheveningenu


Ante Gotovina je u Haagu a prvo pojavljivanje pred sucima zakazano je za ponedjeljak.

Ante Gotovina u pritvoru je Tribunala - potvrdio je službeno glasnogovornik Tribunala ono što je grupica novinara, mahom iz Hrvatske već vidjela kao ulazak tri vozila u krug zatvora u Scheveningenu. Glasnogovornik Jim Landale je također objavio da je inciijalno pojavljivanje optuženoga zakazano za ponedjeljak u 12.45 u najmanjoj od tri sudnice.

Najznačajnje što se u subotu dogodilo jeste da je Gotovina - sada već pritvorenik u UN-ovoj jedinici u Scheveningenu - u svim medijskim vijestima konačno odijeljen od dvojca s kojim je dijelio status bjegunca pred međunarodnom pravdom, Karadžića i Mladića, a što je u očima u principu za detalje nezainteresirane ovdašnje javnosti predstavljalo znak jednakosti po zločinima i stupnju odgovornosti.

Ante Gotovina je iz zatvora u Madridu u subotu ujutro prevezen u vojnu zračnu luku odakle je zrakoplovom španjolske vojske i u pratnji Interpolovih agenata doletio u Rotterdam gdje ga je preuzela nizozemska žandarmerija i proslijedila u pritvor.

Procedura je za 49. stanovnika Scheveningena pri dolasku jednaka kao i za sve ostale: upoznat je s pravima i režimom u jedinici za pritvor, pregledao ga je liječnik, kontaktirao je s obranom i počeo pripremati teren za pojavljivanje u sudnici u ponedjeljak. I tu je procedura jednaka: sudac – vjerojatno netko iz Vijeća II , u sastavu Parker, Agius, Antonetti, zaduženom također za slučaj Čermak i Markač - pročitat će optužnicu i pokrenuti prve korake prema organizaciji procesa. Optuženi se može izjasniti o navodma optužnice a opcija mu je to odgoditi za 30 dana.

Optužnica Antu Gotovinu tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilnim stanovništvom tzv. 'kraijine' za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja.

Proces će se samo jednim svojim dijelom baviti odgovornošću Gotovine – on je optužen za progone po političkoj, rasnoj, vjerskoj osnovi, deportacije, nasilno preseljenje, pljačku privatne i javne imovine te rašireno i sistematsko uništavanje naselja, te ubojstva. Brojke koje se najčešće spominju su oko 150 žrtava, mahom civila, i između 130 i 150 tisuća izbjeglica.

Drugi će značajan elemet suđenja biti pravna prosudba prirode operacije Oluja gdje se očekuje da će obrambeni tim otvoriti pitanje osnovanosti dijela optužnice u kome se ističe da je Oluja, osim povratka prostora pod hrvatski suverenitet imala i svoju drugu svrhu - nasilno i trajno istjerati srpski živalj, što je prema optužnici, Gotovina kao zapovjednik ohrabrivao, nije spriječavao, a nije niti kasnije kažnjavao počinitelje.

Za kraj ostavljam rečenicu iz španjolskog dnevnika El Pais: 'Ovo se moralo jednom dogoditi' - kazao je bjegunac u trenutku hapšenja.

XS
SM
MD
LG