Linkovi

Gotovina vojnim zrakoplovom prebačen u Madrid


Ante Gotovina uhićen je noćas na Kanarima, objavila je glavna tužiteljica Carla del Ponte. Nekoliko minuta nakon njene izjave date u Beogradu, ovdje u Bruxellesu, nakon redovnog skupa ministara vanjskih poslova NATO-saveza, negov je glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer izjavio sljedeće, "uhićenje je dobra vijest za svijet i zato da se ljudi optuženi za veoma ozbiljna, najteža zlodjela suoče s pravdom". Uhićenje je bilo dobra vijest i povjereniku za proširenje Olliju Rehnu, "ovo je dobra vijest za pomirenje na Balkanu i za Tribunal da uspješno zaokruši svoj zadatak privođenja pravdi svih optuženih".

Gotovina je uhićen u hotelu Bitacora u turističkoj zoni Tenerifea zvanoj Playa de las Americas. Koristio se krivotvorenom putovnicom, priopćile su španjolske vlasti. Glavninu su obavili agenti Nacionalne policije. Uhićenik je ostatak noći proveo u lokalnom zatvoru da bi u četvrtak ujutro, vojnim zrakoplovom, bio prebačen u Madrid, gdje će se pojaviti pred sucem, na startu uobičajene procedure izručenja haaškom kaznenom sudu.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero čestitao je policiji na odlično obavljenom zadatku i to je zadnji poznati detalj, skupa s potvrdom da je za vrijeme operacije uhićenja na otok stigao i glavni direktor policije Victor Garcia Hidalgo. «Veoma sam zahvalna Hrvatskoj za sav posao kojega su tamo učinili i s nama i sa španjolskim vlastima i naravno, zahvalna sam jako Španjolcima koji su radili s nama i s Hrvatskom», obrazložila je suho Carla del Ponte pozadinu akcije. "Očekujemo brz transfer Gotovine u Haag", izjavio je glasnogovornik Tribunala Jim Landale. U UN-ovoj jedinici za pritvor u Scheveningenu trenutno je 48 pritvorenika. Gotovina će biti 49.

Priča o uhićenju poslužila je svim predtavnicima međunarodne zajednice da još jednom naglase potrebu hapšenja mnogo značajnijih bjegunaca, Karadžiča i Mladića. Osim dvojca, u bijegu su još četvorica. Što se tiče Gotovinine optužnice za odgovornost za zlodjela nad srpskim civilima za i poslije operacije Oluja, ona je potvrđena 2001. godine, držana pod pečatom dijelom i iz straha radi posljedica po koalicijsku vladu, uz pomoć mreže pomagača Gotovina se uspješno skrivao a glavna tužiteljica odličila je objaviti dokument. Slučaj Gotovina zaustavljao je napredak Hrvatske u integriranju i u EU ali i u NATO – savez jer je, upozoravam, nedavno Washington službeno potrvrdio da nema ništa od članstva Hrvatske u savezu bez Gotovine iza rešetaka.

XS
SM
MD
LG