Linkovi

Tužiteljstvo haaškog Tribunala traži objedinjavanje optužnice iz slučaja Čermak-Markač s optužnicom protiv Ante Gotovine


Ante Gotovina pojavit će se u haaškoj sudnici u ponedjeljak, ispred Tužiteljstva u sudnici će sjediti Carla del Ponte nakratko prije odlaska u New York gdje će 15. prosinca izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o radu njezinog tima a Gotovinin odvjetnik Mišetić izjavljuje da će mu klijent odbaciti sve navode optužnice.

Očekuje se da će obrana optuženog generala HV-a zatražiti privremeno oslobađanje o čemu se već počelo spekulirati mada je teško vjerovati da će se ovako nešto brzo dogoditi.

Na redu je također objedinjavanje Gotovinine optužnice s Markačevom i Čermakovom jer se sva tri dokumenta odnose na isto razdoblje i jednaka zbivanja. Objedinjavanju su se usprotivili odvjetnici sve trojice – a na njemu insistira Tužiteljstvo pravdajući traženje argumentacijom racionalne organizacije suđenja trojici osoba za njihov dio odgovornosti.

Medijski najinteresantniji u ovom su trenutku skupovi potpore. Kraće priloge na ovu temu obradile su doslovno sve europske televizije dajući slike s Trga bana Jelačića i sa zadarskog Narodnog trga, uz spominjanje fašističkih simbola kod dijela prosvjednika. Agencije su u svijet odaslale vijest o skupu na splitskoj Rivi, uspoređujući ga s onim iz 2001. godine. Ovaj je okupio manje ljudi i nije bilo žestokih parola i poziva na rušenje vlasti - istaknuto je u stranim medijima - što se smatra potvrdom slabljenja nacionalističkih osjećaja u Hrvatskoj.

Prosvjeda je bilo i u Zapadnoj Europi. Prema agencijskim vijestima dvjestotinjak, uglavnom mlađih Hrvata okupilo se na glavnom trgu austrijske prijestolnice. Uzvikivane su parole potpore optuženiku ali i povici 'ubij Mesića', a skandiralo se i ustaštvu.

Komentari epizodu s Gotovininim uhićenjem stavljaju u konteskt jačanja kredibiliteta kaznenog suda u njegovoj završnoj fazi te upozoravaju da je slanje Gotovine u Haag pojačalo pritisak na Beograd.

Ministri vanjskih poslova EU će na svom sutrašnjem redovnom zasijedanju, najavilo je britansko Predsjedništvo, dodirnuti temu Haaga spajajući izražavanje zadovoljstva što je skratila lista bjegunaca pred međunaorodnom pravdom i insistirajući na izručenju preostalih.

Pritisak na Beograd će se zaista pojačavati ali ne do mjere da bi već sada bili suspendirani nedavno otvoreni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju što može uslijediti tek u tjednima nakon istupa glavne tužiteljice i predsjednika Tribunala u New Yorku.

XS
SM
MD
LG