Linkovi

Ante Gotovina ne osjeća se krivim


Ante Gotovina izjasnio se po svih sedam točaka optužnice “ne osjećam se krivim, časni sude” čime je počeo sudski proces.

'Časni sude, nisam kriv' - sedam je jednakih odgovora dao Ante Gotivina na pitanje suca Carnela Agiusa po svakoj od točaka optužnice. Optužnica je na zahtjev suca u cijelosti pročitana uključujući i izvatke iz dodatka s imenima žrtava i načinom kako su stradale.

Igrom okolnosti, dan poslije u ovoj istoj sudnici III, slučaj 'krajine' otvara se u novom suđenju, njezinom lideru Milanu Martiću. Osoba optužena za čišćenje ne-Srba, višegodišnje nasilje svih vrsta i granatiranje Zagreba suočava se s procjenom odgovornosti pred istim međunarodnim sudom koji je počeo proces osobi optuženoj da je oslobađanje područja i vraćanje pod hrvatski suverenitet sadržavalo i elemente nasilja, po optužnici organizirane kampanje da se trajno iseli tamošnje stanovništvo.

U trenutku kada je optužnica predana u ruke nadležnog suca, za sada samo privremenog, pokrenut je postupak gdje će glavnu ulogu imati dokazi i činjenice a od vještine i pripremljenosti obaju strana zavisi konačan ishod suđenja. Sudska su vijeća uostalom najkvalitentiji dio Tribunala!

Optužnica protiv Gotovine jednaka je onoj protiv Markača i Čermaka i to neizostavno vodi objedinjavanju suđenja.

Sudac Agius pažljivo je vodio optuženoga i publiku kroz sve etape uvodnog postupka, tumačeći do u detalje prava, počevši s obrazloženjem da ga nitko ne može prisiliti odgovoriti na bilo koje postavljeno pitanje. Koliko suci paze na detalje ilustrira primjer da je Carmel Agius nakon upita optuženome o njegovoj zadnjoj adresi ponudio opciju izjašnjavanja na privatnoj, dakle zatvorenoj sjednici, te bi podatak bio dostupan samo osobama prisutnim u sudnici. Optuženi je potvrdio da je kontaktirao obitelj, da je o njegovom slučaju obaviješteno hrvatsko veleposlanstvo u Haagu a na pitanje može li sudac išta poduzeti u njegovo ime ljubazno se zahvalio.

Ante Gotovina se u sudnici pojavio uz odvjetnika po dužnosti, Alexandera Knupsa. Knupsa je imenovalo Tajništvo dok Gotovinin službeni tim ne dobije privolu. U ime Tužiteljstva prisustvovao je Alex Whiting, uz evidentan izostanak glavne tužiteljice koja je ipak požurila u New York.

Optuženi se smatra nevinim dok mu se ne dokaže krivica, on ima pravo na pravično i javno suđenje, garantira mu se pravovremeno i detaljno obavještenje o prirodi i razlozima optužbi, podučavao je sudac optuženika domećući 'vi ste ovdje još novi'. Podučio ga je da ima pravo tražiti privremeno oslobađanje, kao i braniti se šutnjom a suci će intervenirati ocijene li da se Tajništvo 'ponašalo na nerazuman način'.

Optuženi je pročitao i razumio optužnicu nakon čega je uslijedilo četrdesetak minuta čitanja dokumenta i potom izjašnjavanje. Optuženi ima pravo izmijeniti očitovanje po jednoj, više ili svim točkama optužnice, upozorio je Gotovinu sudac.

Tužiteljstvo je obavezno proslijediti optuženiku sve relevantne dokumente temeljem kojih je optužnica potvrđena a 30 dana nakon toga obrani se ostavlja za sve preliminarne podneske što je po pravilu visokostručna disciplina.

U roku od 120 dana saziva se statusna konferncija za susret dvaju strana u procesu. Da li se s vama ispravno postupalo od vašeg hapšenja i dolaska u Haag - zanimalo je suca. Sve je u redu, časni sude, nemam primjedbi, odvratio je optuženi.

XS
SM
MD
LG