Linkovi

Strategija za pobjedu u Iraku - sa ili bez rokova za povlačenje?


Predsjednik George Bush prije nekoliko je dana ponovno govorio o vladinoj strategiji u Iraku. Predsjednikove planove komentiralo je za Glas Amerike nekoliko analitičara.

Prije više od dvije godine, intervenciju u Iraku snažno su podržali i Kongres i američka javnost. Danas – kada je očita visoka cijena misije – mnogi su je počeli dovoditi u pitanje.

Predsjednik je u nedavnom govoru u Akademiji ratne mornarice u Annapolisu kritičarima odgovorio na ovaj način: "Većina Amerikanaca želi da se dogode dvije stvari. Prvo, žele pobjedu naših vojnika. Drugo, žele da se oni vrate kući što je prije moguće. To su i moji ciljevi. Neću pristati na ništa manje od potpune pobjede."

Pobjeda nad pobunjenicima ovisi o što bržem uvježbavanja iračkih sigurnosnih snaga, nakon čega će se američke moći vratiti kući. No, za to nisu postavljeni nikakvi rokovi – kaže Steven Twigg iz londonskog Centra za vanjsku politiku. "Predsjednikov je nedavni govor u velikoj mjeri namijenjen domaćoj publici. No, mislim da će se i u Europi mnogi složiti da bi američko povlačenje iz Iraka - u ovom trenutku – bila velika pogreška" - kaže ovaj britanski analitičar.

Christopher Preble, analitičar Instituta Cato u Washingtonu, smatra da američka vojna nazočnost u Iraku zapravo i ne doprinosi sigurnosti te zemlje – treba samo pobrojati sve terorističke napade posljednjih tjedana, kaže on. 'Kada bi naša vojska odredila rokove za povlačenje, onda bi možda i Iračani požurili s vlastitom bojnom gotovošću' – smatra ovaj američki analitičar.

Ruel Marc Gerecht iz washingtonskog Instituta American Enterprise međutim smatra da u Iraku u skorije vrijeme neće biti većih promjena, barem ne što se tiče veličine američkog vojnog kontingenta. "Sumnjam da bi predsjednik tolerirao bilo kakvo značajnije povlačenje dok nema napretka u borbi protiv pobunjenika. Vlada je zabrinuta da će se u javnosti sve češće čuti stajalište da je najbolje da se borba protiv pobunjenika 'ustupi' Iračanima – umjesto da ih mi sami porazimo. Moguće je da takvih razmišljanja već ima u vojsci" - smatra gospodin Gerecht.

On dodaje da 'pobjeda ne znači onesposobljavanje baš svakog sunitskog ekstremista', već je cilj uspostaviti sigurnost u ključnim regijama kao što su 'sunitski trokut' te Bagdad.

No, mnogi u Americi misle da bi se nekakav rok za povlačenje ipak trebao odrediti – makar se predsjednik tome protivi. Christopher Preble iz Instituta Cato svoje stajalište objašnjava ovim riječima: "Jednom kada odemo iz Iraka, pobunjenicima će biti vrlo teško objasniti što im je cilj u takvoj promijenjenoj situaciji. Kada im isključivi cilj budu jedino istinski irački domoljubi, onda će tamošnja javnost uvidjeti da im od tih snaga ništa dobro neće doći. I okrenut će se protiv njih."

Anketa provedena nakon ovotjednog predsjednikova govora u Annapolisu pokazuje da 55 posto ispitanika smatra da predsjednik zapravo i nema definiranu strategiju za pobjedu u Iraku, iako – treba reći – uvjerljiva većina Amerikanaca nije niti upoznata sa sadržajem ovog govora Georgea Busha.

Bijela kuća planirala je još nekoliko govora koje će – do sredine ovog mjeseca – održati predsjednik Bush. Naime, 15. ovog mjeseca održavaju se u Iraku izbori za parlament. To je događaj koji se smatra ključnim za Irak. Nakon tih izbora možda će biti izvjesnije kada će se američke snage moći početi povlačiti iz Iraka.

XS
SM
MD
LG