Linkovi

U SAD se i dalje intenzivira politička debata o Iraku


Na određen način, predsjednik Bush vodi rat na dvije fronte. S jedne strane pokušava poraziti iračke pobunjenike, a s druge kod kuće pokušava poboljšati mišljenje javnosti kod koje se podrška ratu u posljednjih nekoliko mjeseci dramatično srozala. "Dok sam ja vrhovni zapovjednik Amerika neće bježati pred automobilskim bombašima i ubojicama".

Pri izlaganju strategije za pobjedu u Iraku, predsjednik vodi računa o pozivima nekih oporbenih demokrata koji traže postavljanje čvrstog roka za povlačenje američkih postrojbi. "Te odluke o broju vojnika bit će uvjetovane okolnostima na terenu u Iraku te dobroj procjeni naših zapovjednika, a ne nekim umjetnim rokovima određenim od strane političara u Washingtonu".

Novi pokušaj predsjednika da zadobije podršku javnosti za svoju strategiju za pobjedu u Iraku već je naišao na prigovore nekih oporbenih demokrata, među kojima je i senator Jack Reed iz države Rhode Island. "Predsjednik opet nije odgovorio na pitanja koja postavljaju svi Amerikanci. Kako ćemo znati da smo u Iraku postigli napredak? Na koji način mjerimo uspjeh? Koliko još dugo trebaju Amerikanci očekivati da ćemo biti u Iraku?"

Većina kolega gospodina Busha iz Republikanske stranke, premda nervozni zbog rezultata anketa koje ukazuju na nezadovoljstvo javnosti oko predsjednikova djelovanja u Iraku, ipak i dalje daje svoju podršku predsjedniku. Tako, primjerice, i senator John McCain. S obzirom na naše dosadašnje odluke, kao i one koje ćemo donijeti u sljedećim mjesecima, Srednji će istok zauvijek biti promijenjen. Oko Iraka ne smijemo pogriješiti".

Ovo intenziviranje domaće debate oko Iraka djelomično je bilo potaknuto nedavnim prijedlogom konzervativnog demokratskog člana Kongresa Johna Murthe da se odmah započne proces povlačenja američkih trupa. Murtha, marinac i veteran Vijetnamskog rata, u početku je podržavao rat, te kaže da nije impresioniran najnovijom predsjednikovom strategijom za pobjedu. "Razočaran sam što nije dao nikakav definitivni plan, koji bi dao osjećaj sigurnosti američkoj javnosti, a to je ono što ona želi; američka javnost očajno treba adekvatno uvjeravanje".

Demokrati su se u početku klonili prihvaćanja Murthinog plana, međutim, to bi se moglo promijeniti. Nancy Pelosi, kongresna zastupnica iz Kalifornije i čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa, sad podržava Murthin plan povlačenja te kaže da bi to mogli učiniti i drugi demokrati. Mnogi analitičari tvrde da predsjednik Bush nema drugog izbora nego da pokuša poboljšati mišljenje javnosti o Iraku, s obzirom na po njega nepovoljne rezultate anketa, kao i na nedavni poziv na povlačenje zastupnika Murthe.

Lawrence Korb je stručnjak za vanjsku politiku i pitanja obrane pri Centru za američki napredak, nestranačku organizaciju za politička istraživanja ovdje u Washingtonu. "Ne mislim da je Bijela kuća to željela učiniti prije izbora u Iraku. Međutim kad se javi netko poput Jacka Murthe i kaže da je američka politika u Iraku iluzorna te da se stvari pogoršavaju umjesto da se poboljšavaju, onda je predsjednik morao reagirati što je prije moguće".

Neki analitičari i zakonodavci također predviđaju da će se domaća debata oko Iraka proširiti i na pitanje što bi točno značilo pobjedu u Iraku. Richard Lugar je republikanski predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku."Neki općeniti zaključci se daju stvoriti oko toga funkcionira li Irak kao država, kao demokracija, kao nešto što je ekonomski i sigurnosno stabilno. Međutim ne mislim da će definicija pobjede ikad biti preciznija od toga, jer će među Amerikancima postojati razmimoilaženja u stavovima oko toga".

Za predsjednika Busha i članove Kongresa zbivanja u Iraku predstavljaju ogroman politički ulog. U slučaju gospodina Busha, sudbina Iraka će vjerojatno odrediti nasljeđe njegovog predsjednikovanja. Članovi Zastupničkog doma i Senata će se izravnije sučeliti s posljedicama kada sljedeće godine izađu pred birače, tijekom kampanje za reizbor u Kongres.

XS
SM
MD
LG