Linkovi

SAD priprema službeni odgovor na napise o CIA-inim zatvorima


Američka administracija priprema izjavu o izvješćima da Središnja obavještajna služba, CIA, ima tajne zatvore u nekim istočnoeuropskim zemljama gdje drži, kako se tvrdi, osumnjičene za terorizam. Tu izjavu, koja je odgovor na službeni upit Europske unije, objavit će državna tajnica Condoleeza Rice prije početka njene europske turneje u ponedjeljak.

Američki dužnosnici do sada su odbijali potvrditi ili negirati izvješća o postojanju tajnih zatvora CIA-e. Takva izvješća izazvala su kontroverzu u Europi, a Europska unija zatražila je američko pojašnjenje. U kratkom pismu upućenom državnoj tajnici britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw - čija zemlje trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Unije - napisao je da medijska izvješća sugeriraju da je navodnim postojanje CIA-inih tajnih zatvora i prebacivanjem zatvorenika u ili preko zemalja članica Europske unije, došlo do kršenja međunarodnog prava.

Na konferenciji za novinare u State Departmentu glasnogovornik Sean McCormack je izjavio da će odgovor državne tajnice Rice biti otvoren koliko god je to moguće te će biti objavljen prije početka njene europske turneje koja počinje u ponedjeljak, putom u Berlin.

Prema njegovim riječima, kad su u pitanju obavještajne aktivnosti, postoji ograničenje u tome koliko se može javno reči. Gospodin McCormak je dodao da će gospođa Rice o navedenom pitanju govoriti u sklopu šireg konteksta globalne borbe protiv terorizma.

"Dosta smo govorili o našim ograničenjima da izravno odgovorimo na ove navode i novinska izvješća. Sve što možemo učiniti s europskom javnošću, parlamentima europskih zemalja i američkom javnošću jest da povedemo raspravu o kontekstu ovih navoda i medijskih izvješća."

Sean McCormack je izjavio da su sve akcije u vezi zatvorenika poduzete u skladu s američkim zakonima i ustavom te u skladu s međunarodnim obvezama Sjedinjenih Država. Glasnogovornik Državnog tajništva je rekao da u ratu protiv terorizma Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici te druge zemlje moraju uporabiti sve aspekte državne sile kako bi se suočili s "tajnovitim neprijateljem".

Podsjetimo, "Washington Post" je prošlog mjeseca izvjestio da neke od najvažnijih osumnjičenika za terorizam CIA, među ostalim, ispituje u objektima u istočnoj Europi. "New York Times" je kasnije napisao da je u protekle četiri godine CIA obavila više stotina tajnih letova preko europskih zračnih luka, a koji su možda uključivali transport zatvorenika.

U State Departmentu očekuju da će ovo pitanje dominirati petodnevnom europskom turnejom Condoleezze Rice. Američka šefica diplomacije posjetit će Berlin, Bukurešt, Kijev i Brisel gdje će nazočiti sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza. Među temama razgovora bit će Irak i Afganistan, europski kontakti s Iranom oko nuklearnog programa Teherana, učvršćivanje ukrajinskih reformi te proširivanje demokracije u problematične države ove regije kao što je Bjelorusija.

XS
SM
MD
LG