Linkovi

Američki vojnici u Iraku bez 'pravog Thanksgivinga'


U Sjedinjenim je Državama u tijeku dugi, blagdanski vikend – zbog Dana zahvalnosti koji je bio prekjučer. Novinarka Alisha Ryu posjetila je američke vojnike koji služe u Iraku. Kako javlja – vojnici ove godine praznik gotovo da i nisu imali.

Vojnicima u bazi Yusifiyah, u takozvanom 'trokutu smrti', južno od Bagdada, na pameti je bila jedna želja: da Dan zahvalnosti prođe bez žrtava, bez eksplozija i samoubilačkih napada. Želja im se nije ispunila. Samo nekoliko minuta poslije našeg dolaska, bazu su pogodile dvije minobacačke granate. Čule su se psovke vojnika, koji su u trku hvatali kacige i osobno naoružanje.

Irački vojnik dotrčao je do baze i obavijestio Amerikance da su granate pogodile i obližnje obiteljske kuće te da ima žrtava, među njima i djece. 'Neka nam je sretan Dan zahvalnosti' – promrmljao je vojnik Ryan McCarthy.'Ovo su ovdje već normalne stvari, rutina koja se ponavlja svakog dana' – kaže ovaj vojnik.

Američka je baza na prilazu mjestu Yusufiyah, koje ima oko 20 tisuća stanovnika, mahom sunita koji su za režima Saddama Husseina u Iraku vodili glavnu riječ. Suniti predstavljaju okosnicu pobune u Iraku, zbog toga što žale za izgubljenom vlašću a strah ih je većinskih šiita, koji imaju sve jači položaj u novouspostavljenom državnom aparatu.

Samo je u četvrtak, na američki Dan zahvalnosti, u nizu napada i eksplozija u Iraku poginulo oko 40 Iračana te tri američka vojnika. Američke su snage u pravilu glavni cilj napada, no žrtve su obično većinom – Iračani. Osjećaji američkih vojnika koji služe u Iraku podijeljeni su - mnogi smatraju da se misija mora nastaviti do svog uspješnog okončanja. Ima, naravno, i dosta onih vojnika koji smatraju da se američka vojska iz Iraka treba što prije povući.

Najnovije istraživanje javnog mnijenja u Americi pokazuje da većina Amerikanaca sumnja da će na kraju ove misije Irak biti stabilna, demokratska zemlja. Većina Amerikanaca u ovom trenutku misli da bi se vojska trebala povući iz Iraka najkasnije sljedeće godine.

Vojni bolničar Joshua Francis Mansfield, koji služi u bazi Yusufijah, kaže da američke oružane snage imaju odgovornost da uspješno završe misiju, te da osiguraju da lokalno stanovništvo nakon američkog odlaska živi bolje nego za vrijeme Saddama Husseina: " Mislim da je misija dobra i da ovdje radimo nešto što je pozitivno. Mislim da trebamo biti ovdje. Znam da to želi i većina Iračana. To možete vidjeti i na licima ljudi, kada patroliramo – osmjehuju nam se i mašu."

Dok govori, bolničar Mansfield previja rane iračkom vojniku koji je upravo ozlijeđen u napadu. Uz nosila stoje majka i brat iračkog vojnika, koji tiho plaču i zahvaljuju američkim bolničarima na trudu…. Vojnik Ryan McCarthy je svjestan da većina iračkih žrtava ne bi niti bila ozlijeđena, ili pak mrtva, da se u zemlji ne nalazi američka vojska. "Kada vidite ovakve stvari, jasno je da se osjećate na neki način odgovornim. No, nadajmo se da će s vremenom kvaliteta života lokalnog stanovništva biti bolja – zato smo konačno mi i ovdje" - kaže Ryan McCarthy.

Drugi vojnici mnogo su oštriji u svojim izjavama. Narednik Edward Cervantes, kojem je ovo već drugi boravak u Iraku u posljednje tri godine, kaže da 'jedva čeka da ode kući'.

Državna tajnica Condoleezza Rice najavila je da će se izvjesno smanjenje misije provesti uskoro, no znatnije povlačenje američkih snaga ne može se očekivati prije kraja slijedeće godine. Američka vlada smatra da Sjedinjene Države moraju ostati vojno nazočne u Iraku sve dok vojska te zemlje ne bude u stanju potpuno preuzeti odgovornost za sigurnost vlastite države.

XS
SM
MD
LG