Linkovi

NYT: Politička kalkulacija iza jučerašnjeg predsjednikovog govora premisa da je Washington, a ne Bagdad, bojišnica koja će odlučiti ishod rata u Iraku


'Više detalja, ali ništa novo,' komentira govor predsjednika Busha "Washington Post", dodajući da je govor, koji je trebao preokrenuti drastičan pad podrške javnosti ratu u Iraku, malo kome uspio promijeniti mišljenje. List navodi riječi bivše državne tajnice Madeleine Albright: 'Predsjednik je u osnovi samo prepakirao stari sadržaj, govoreći da je sve u redu, a svi svaki dan čitamo da stvari ne idu dobro. Toliko sam mu željela vjerovati, jer čovjek želi vjerovati američkom predsjedniku. Ali, on stvarno ima problem vjerodostojnosti,' kaže gospođa Albright u članku u "Washington Postu".

"New York Times" piše da je politička kalkulacija iza jučerašnjeg predsjednikovog govora premisa da je Washington, a ne Bagdad, bojišnica koja će odlučiti ishod rata u Iraku, ali da pritom odluke predsjednika Busha ne trebaju biti potaknute strahovanjima od jakih gubitaka republikanaca na kongresnim izborima, u jesen 2006. Njujorški list piše da je očito da predsjednikovi savjetnici smatraju da se brojčana premoć u Kongresu može zadržati čak i da predsjednik ne povlađuje javnom mnijenju.

Ovaj list, isto tako, nudi ocjenu dokumenta koji je Bijela kuća objavila na svom web sajtu, koji detaljnije iznosi strategiju – kako je rečeno – pobjede u Iraku. Times piše da se između linija čita neobično iskrena ocjena onoga što sve administraciju još čeka u Iraku. Primjerice, kaže se da 'nije realistično očekivati potpuno funkcionirajuću demokraciju, sposobnu da porazi svoje neprijatelje i miroljubivo razriješi nepravde koje su opteretile čitave generacije, manje od tri godine nakon uklanjanja Saddama Husseina s vlasti'. Te su riječi – ističe njujorški list – u oštroj opreci s onime što je administracija tvrdila prije tri godine.

XS
SM
MD
LG