Linkovi

Jack Reed: 'Predsjednik je propustio još jednu priliku da bude iskren u vezi s Irakom'


Demokrati u američkom Kongresu nastavljaju s kritikama predsjednika Busha oko Iraka, dok republikanci hvale predsjednikov jučerašnji govor uz tvrdnje da je sadržavao detaljnije objašnjene strategije za uspjeh u Iraku.

U svojem govoru predsjednik je ponovo odbio postaviti vremenske odrednice za povlačenje američkih snaga, stavljajući naglasak na napredak postignut u dva ključna iračka grada.

Demokratski senator Jack Reed kaže da je gospodin Bush propustio još jednu priliku da bude iskren s Amerikancima oko napretka u Iraku: "Predsjenik Bush govori o nogometnim stadionima i udžbenicima. To jesu uspjesi, ali mali uspjesi. Obnova razrušene infrastrukture o kojoj on govori je ogroman projekt. Koliko vremena, novca i ljudstva trebati za popravljanje ili nadomjestak u svim tim velikim projektima u Iraku?"

Daljnje su reakcije došle od strane kongresnog zastupnika, demokrata Johna Murthe koji je prošlog mjeseca zagovarao po njegovim riječima premještanje američkih snaga iz Iraka u roku od šest mjeseci, te stvaranje u regiji američke jedinice za brzi odgovor. Gospodin je Murtha ponovio svoje stajalište da se Sjedinjene Države ne mogu nadati postizanju vojne pobjede u Iraku. On je također odbacio prekjučerašnje komentare demokratskog senatora Josepha Liebermana koji je pozvao neke demokratske kritičare predsjednika Busha da ne podrivaju njegov predsjednički kredibilitet.

Republikanci tvrde da predsjednik Bush s punim pravom govori o nesumnjivom napretku u Iraku. Također, ponovo su napali čelnicu demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi kao i predsjednika Demokratske stranke Howarda Deana, koji je ovog tjedna rekao da je ideja da 'Sjedinjene Države mogu pobijediti u Iraku jednostavno pogrešna'.

XS
SM
MD
LG