Linkovi

Pollock: 'Za potpunu sigurnost Iraka potrebno je uvježbati 400 tisuća lokalnih vojnika i policajaca'


Američka vlada tvrdi da dobro napreduje u obučavanju novih iračkih snaga sigurnosti te da mnogi irački vojnici i policajci svakodnevno sudjeluju u borbama protiv pobunjenika. U svom prošlotjednom govoru predsjednik Bush je naveo razvitak iračkih snaga sigurnosti kao jedan od tri puta njegove strategije za pobjedu u Iraku.

Predsjednik Bush je bio konkretan u iznošenju svog cilja za sigurnost u Iraku: "Da bismo porazili teroriste i marginalizirali saddamiste i one koji odbijaju promjene, Iraku je potrebna snažna vojska i policija. Naš cilj je uvježbati dovoljan broj iračkih snaga kako bi one same mogle voditi borbe s pobunjenicima, a za to će trebati vremena i strpljenja."

Predsjednik je priznao da je u procesu uvježbavanja iračkih snaga bilo problema, ali je rekao da se situacija sada dobro razvija i da deseci tisuća iračkih vojnika već sudjeluju u borbama protiv pobunjenika. Predsjednik je rekao da je 40 iračkih bataljuna, odnosno oko 23 tisuće vojnika, sposobno preuzeti vodstvo u borbenim operacijama i kontroli većih dijelova zemlje uključujući dijelove Bagdada.

No predsjednik Bush nije rekao kada će povećavanje broja uvježbanih iračkih vojnika dovesti do smanjenja broja američkih i koalicijskih snaga te je odlučno odbio postaviti bilo kakav vremenski rok za to. Američki i irački dužnosnici predviđaju da će sljedeće godine doći do smanjenja broja američkih vojnika u Iraku sa 138 tisuća na stotinu tisuća. Broj američkih vojnika u Iraku privremeno je povećan na 160 tisuća, ali se očekuje da će se pojačanja povući kad prođu nacionalni parlamentarni izbori zakazani za 15. prosinca.

James Phillips iz konzervativne washingtonske Zaklade Heritage vjeruje da je moguće znatnije smanjenje broja američkih vojnika u Iraku sljedeće godine: "Vjerujem da je to realistična prognoza, ali će dosta toga ovisiti o tome što će se dogoditi nakon izbora. Američke snage su se već povukle s nekih većih područja i vjerujem da će se to i nastaviti."

No direktor za istraživanja pri institutu Brookings, Kenneth Pollock, ne slaže se s takvim stavom: "Vjerujem da je prognoza o povlačenju 25 do 30 posto američkih snaga iz Iraka do kraja sljedeće godine pretjerana. Povlačenje četiri bataljuna je dobar početak i sigurno dosta bolje od onoga što smo ostvarili proteklih godina, ali smo još uvijek daleko od onoga gdje bismo trebali biti."

Kenneth Pollock vjeruje da bi za sigurnost Iraka trebalo oko 400 tisuća u potpunosti osposobljenih vojnika i policajaca. To je dvostruko više od trenutno uvježbanih 214 tisuća, a dužnosnici priznaju i da veći broj tih pripadnika snaga sigurnosti ima vrlo ograničene sposobnosti, te malo ili gotovo nikakvog borbenog iskustva.

Unatoč tome u američkoj administraciji se ističu značajna poboljšanja, kako u broju vojnika tako i u njihovim sposobnostima za borbu s pobunjenicima. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se broj iračkih snaga u nešto više od godinu dana povećao za gotovo 20 puta. Prvi čovjek Pentagona okomio se i na one koji kritiziraju iračke snage sigurnosti. "Sigurno je da situacija neće biti savršena, ali oni koji podcjenjuju iračke snage sigurnosti su apsolutno u krivu. Oni su u krivu od samog početka. Iračke snage odlično obavljaju svoj posao i bolje su svakog dana, svakog tjedna, svakog mjeseca…" - rekao je nedavno ministar obrane Donald Rumsfeld.

Sve strane u javnoj debati oko situacije u Iraku slažu se da će sljedećih šest do devet mjeseci biti ključno kako bi se pokazalo mogu li nove iračke snage sigurnosti ispuniti ključni dio strategije predsjednika – samostalno skrbiti o sigurnosti njihove zemlje što bi značilo početak povlačenja američkih i koalicijskih vojnika. Takav vremenski okvir poklapa se s kampanjama za kongresne izbore u Sjedinjenim Državama sljedećeg studenoga.

XS
SM
MD
LG