Linkovi

I iz Hrvatske pomoć žrtvama uragana Katrina


Glasnogovornik hrvatske vlade Ratko Maček kaže da je još prošli tjedan poslano pismo predsjedniku Bushu, a Vlada upravo u dogovoru s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj razmatra mogućnost slanja humanitarne pomoći preko hrvatskog Crvenog križa. Traže se dakle oni modeli koji će biti najučinkovitiji, odnosno oni sadržaji i pomoć koja je u ovom trenutku najpotrebnija za gradjane New Orleansa.

Zora Golubović iz Crvenog križa kaže da američki Crveni križ traži pomoć u novcu. Koliko će točno poslati još ne znaju ali jedino je sigurno da “za sada nećemo ići na otvaranje žiro računa zbog toga jer mi imamo i domaće potrebe, s obzirom na poplave koje su se desile i u Hrvatskoj, nego iz naših fondova, ovaj put će to biti skromnija pomoć nego inače kako smo mi prikupljali, ali za sada nećemo ići na otvaranje telefona.” U hrvatskom Karitasu kažu kako su voljni pomoć, ali američki Karitas se još nije izjasnio kakva mu je pomoć potrebna. ”Hrvatski Karitas će najvjerojatnije sutra tijekom dana donijeti odluku i ukoliko ta odluka bude da se krene u prikupljanje pomoći onda ćemo mi to putem medija obznaniti, a najvjerojatnije onda i tijekom već prve nedjelje svim vjernicima uputiti molbu da se uključe. Podsjećam da smo i u ovoj zadnjoj akciji na medjunarodnom planu za pružanje pomoći u Južnoj Aziji, veliki dio priloga u pomoći sakupili tako kroz priloge vjernika tijekom misa nedjeljom.”

Pomoć će, kako kažu naši sugovornici, ipak biti odaslana, a zakašnjelu reakciju ne treba tumačiti kao odsutnost suosjećanja, kaže Tatjana Ćumpet iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. ”Hrvati nikako nisu bešćutan narod. Evo do sada vezano za poplave, mi smo uputili pomoć Rumunjskoj i Bugarskoj svakoj posebno robe u vrijednosti 36 000 Eura, po onoj specifikaciji koju su nam uputili. SAD tražile su pomoć u suhim obrocima i mi smo od tada pokrenuli svu inicijativu koja je u našoj moći da na bilo koji način da dodjemo do odredjene količine suhih obroka. Obzirom da to ne može sama financirati Državna uprava za zaštitu i spašavanje, mi smo se konzultirali sa Robnim zalihama, Ministarstvom obrane, dakle vidjet ćemo što ćemo i u kojem roku od svega toga moći poslati."

XS
SM
MD
LG