Linkovi

Bush: 'Situacija na terenu popravlja se iz sata u sat'


Predsjednik Bush je objavio da će u područja pogođena uraganom Katrina biti upućene dodatne vojne snage. Kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, predsjednik je odobrio i paket pomoći za savezne države Alabamu, Mississippi i Louisianu vrijedan više od deset milijardi dolara.

Predsjednik Bush je objavio da će više od sedam tisuća pripadnika elitnih padobranskih i marinskih postrojbi stići u regiju u sljedećih nekoliko dana. "Naši prioriteti su jasni. Dovršit ćemo evakuaciju brzo i sigurno koliko to bude moguće. Nećemo dopustiti kriminalcima da napadaju nemoćne. I nećemo dopustiti birokraciji da stoji na putu spašavanja života" - rekao je predsjednik.

Zbog sporog odgovora na krizu predsjednika kritiziraju i republikanci i demokrati. Predsjednik je rekao da se situacija na terenu popravlja iz sata u sat, ali je dodao da se veličina krize odrazila na kapacitete. Predsjednik je izjavio da je neprihvatljivo da mnogi ljudi još nisu dobili potrebnu pomoć, naročito stanovnici New Orleansa.

Predsjednik je obećao da će na onim mjestima gdje odgovor na krizu nije dobar pogreške biti ispravljene: "Znam da oni koji su pogođeni uraganom pate. Mnogi su ljuti jer očajnički trebaju pomoć. Zadatak koji stoji pred nama je enorman, ali takvo je i srce Amerike. U Americi, mi ne ostavljamo naše sugrađane u trenucima kad trebaju pomoć i savezna vlada će učiniti svoj dio."

Predsjednik je u petak obišao poharana područja Alabame, Mississippija i Louisiane nudeći utjehu onima koji su izgubili domove. On je, također, pregledao mjesto na kojem je došlo do pucanja zaštitnog nasipa zbog čega je New Orleans poplavio.

Po povratku u Washington predsjednik je potpisao paket pomoći vrijedan deset i pol milijardi dolara kazavši da se samo radi o početku financijske podrške savezne vlade. "Imamo obvezu prema našoj braći i sestrama u obalnim područjima Meksičkog zaljeva i nećemo stati sve dok stvari ne budu napravljene ispravno, a posao okončan. Ovog tjedna, pogođeni smo snažnim silama majke prirode. Kad sjedite na stepenicama kuće koje više nama i gledate nizove kuća pod vodom teško je zamisliti svjetlu budućnost. No kad pričate s ponosnim ljudima tog područja u njima vidite duh koji ne može biti slomljen."

U redovitoj tjednoj radio poruci naciji predsjednik je rekao da predstoji težak posao. No, naglasio je, Amerikanci mogu biti sigurni da njihova zemlja ima čvrst karakter, sredstva i odlučnost da sanira posljedice i ponovno izgradi New Orleans.

U radio poruci Demokratske stranke, koja se emitira odmah nakon predsjednikove, kongresmen iz Louisiane Charlie Melancon izjavio je da smrt i patnje izazvani uraganom Katrina pokazuju da projekti sanacije obalnih područja – na koje se odavno poziva – nisu samo pitanje trgovine nego i sigurnosti. Taj demokratski kongresmen je rekao da predvodi dvostranačku inicijativu za izdvajanje više saveznih sredstava na zaštitu od uragana i projekt ojačavanja zaštitnih nasipa.

XS
SM
MD
LG