Linkovi

Razočaranje i šok - glavne značajke europskih reakcija na humanitarnu krizu u New Orleansu


International Herald Tribune, dnevnik koji se istovremeno tiska u New Yorku i Parizu, piše o europskim reakcijama na humanitarnu krizu na jugu Sjedinjenih Država. 'Reakcija je prilično slojevita. Iako su očite simpatije za tradicionalnog saveznika, očito je da su bile mnogo izraženije za žrtve tsunamija, koji je prošlog Božića pogodio Aziju' – piše International Herald Tribune.

Jedan od razloga je i to što su žrtve tsunamija bile siromašne, dok se ovdje radi o stanovnicima najbogatije zemlje svijeta. Međutim, tu je i činjenica što je nakon uragana u New Orleansu nastupilo stanje opće anarhije i bezvlađa, što je Europljane – piše ovaj list – prilično šokiralo i razočaralo.

'Nakon tsunamija, stanovnici Sri Lanke nisu krenuli u masovnu pljačku' – prenosi jedno europsko opažanje ovaj američki dnevnik. Također, piše International Herald Tribune, potvrdile su se o europske predodžbe o podređenom položaju crnaca, posebno na američkom Jugu, kao i o navodnom pomanjkanju društvene solidarnosti, kada je u pitanju vladina reakcija na humanitarnu katastrofu – piše International Herald Tribune.

******

Dnevnik Minneapolis Star Tribune piše da oružane snage ne namjeravaju smanjivati broj svojih pripadnika u Iraku i Afganistanu, zbog humanitarne krize u Louisiani.

Jedino je ratno zrakoplovstvo odlučilo poslati natrag u domovinu oko 300 svojih pripadnika, čija je matična baza u Biloxiju, u Mississippiju – gradu koji je teško stradao u uraganu Katrina.

Dopust će se inače odobravati jedino vojnicima kojima je u uraganu ili nakon njega poginuo član najbliže obitelji – piše list iz Minneapolisa.

XS
SM
MD
LG