Linkovi

Sjedinjene Države nastoje uskladiti ponude humanitarne pomoći iz inozemstva s potrebama na poharanom području


Sjedinjenim Državama i dalje stižu ponude pomoći sa svih strana svijeta. Kuwajt je najavio doniranje 500 milijuna dolara u naftnim prerađevinama i drugoj humanitarnoj pomoći, u gesti koju tamošnji dužnosnici nazivaju 'dužnošću prema prijatelju'. Koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, oslobodila je Kuwajt od iračke okupacije tijekom Zaljevskog rata, 1991. godine. Još jedna država Perzijskog zaljeva, Katar, nudi 100 milijuna dolara pomoći.

Bangladeš, zemlja koja je opetovano stradavala od razornih ciklona, najavljuje doniranje milijun dolara. Europska Unija kaže da su američki dužnosnici tražili humanitarne potrepštine poput prekrivača, kompleta prve pomoći, kamiona-cisterni za vodu, te hranu.

Više od 50 zemalja ponudilo je humanitarnu pomoć u danima nakon razaranja uragana Katrina. Američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da dužnosnici rade na tome da ponude točno usklade sa konkretnim potrebama.

******

Vlasti u New Orleansu preusmjeravaju svoje napore sa spašavanja preživjelih stradalnika od haranja uragana Katrina na prikupljanje leševa poginulih, kojih bi, kako kažu, moglo biti više tisuća. Premda je ministar zdravstva Michael Leavitt izjavio da je očigledno da su tisuće ljudi poginule, niti šest dana nakon oluje dužnosnici ne raspolažu točnijim brojkama od grubih procjena. Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff upozorava javnost da se mora pripremiti na strašne prizore kako će se sve više razotkrivati Katrinin danak u smrti.

Spasilačke ekipe još pretražuju grad za preostalim preživjelima nakon što je završila evakuacija više desetaka tisuća stradalnika iz njuorlinškog nogometnog stadiona i konvencijskog centra. No, vlasti tvrde da neki građani odbijaju napustiti svoje domove.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin kaže da stres proteklih dana uzima danak među vatrogascima i policajcima: najmanje dvojica su počinila samoubojstvo. U pojačanim mjerama održavanja reda, policija je usmrtila najmanje četiri naoružane osobe koje su zapucale na vojne inžinjerce koji popravljaju proboje na nasipima oko grada.

Dok se čuju sve glasnije i brojnije kritike na – prema riječima stradalnika – sporu reakciju predsjednika Busha, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff, državna tajnica Condoleeza Rice i ministar obrane Donald Rumsfeld obilaze postradala područja priobalja Meksičkog zaljeva. I predsjednik Bush danas po drugi put dolazi u regiju, s planiranim posjetima u Louisiani i Mississippiju. U međuvremenu, on je odredio da na svim vladinim i vojnim zgradama američka zastava bude spuštena na pola stijega do 20. rujna u znak spomena na žrtve uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG