Linkovi

Ponude za pomoć žrtvama Katrine stižu iz cijelog svijeta


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da Sjedinjene Države "nisu odbile nijednu ponudu" za hitnu pomoć koja je došla od vlada širom svijeta. Deseci zemalja su ponudili gorivo, novac i humanitarnu pomoć kako bi se pomoglo žrtvama Katrine. Gospođa Rice je jučer objavila da njeni dužnosnici rade zajedno s FEMA-om kako bi se ustanovilo koje ponude treba odmah prihvatiti, a koje bi mogle imati dugoročniji efekt. Prije toga Državno je tajništvo priopćilo da će prihvatiti pomoć Venecuele u gorivu hrani i poljskim bolnicama, međutim, State Department te ponude ne promatra kao znak temeljnih promjena u opterećenim odnosima između dviju zemalja. Condoleezza Rice je izjavila da je između ostaloga "duboko dirnuta" donacijom od 25 tisuća dolara Sri Lanke, zemlje koja je bila teško pogođena tsunamijem krajem prošle godine.

Jučer ujutro američki Crveni križ je priopćio da je do sada prikupljeno 200 milijuna dolara za pomoć žrtvama uragana Katrina. Glasnogovornik ove organizacije je potvrdio da je ovo najveća prirodna katastrofa s kojom je ova organizacija suočena u 125 godina svog postojanja. Crveni je križ otvorio preko 280 skloništa za 94 tisuće evakuiranih. Novčana se sredstva još uvijek prikupljaju diljem Sjedinjenih Država. Zrakoplovne su kompanije najavile da će nastojati prevesti 25 tisuća žrtvi iz pogođene regije u druge sigurnije gradove Sjedinjenih Država. Proizvođači i prodavači hrane prikupili su novčanu i materijalnu pomoć u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara.

Evakuacija osoblja i bolesnika iz bolnica u području New Orleansa nastavila se nakon prekida uzrokovanog vatrom iz vatrenog oružja koja je otežala i onako tešku situaciju. Bolnice rade u vrlo nehigijenskim uvjetima zbog pomanjkanja vode i struje i neispravne kanalizacije. Ponestaju i zalihe lijekova i medicinskog materijala. Broj preminulih pacijenata je u stalnom porastu, a leševi se nemaju kamo transportirati. Zbog pomanjkanja sigurnosnog osoblja povećan je broj provala i pljački u bolnice. Do zastoja u evakuaciji je došlo kad je u četvrtak otvorena vatra na liječnike i sestre koji su transportirali bolesnike.

Prva dama Sjedinjenih Država, Laura Bush, obišla je jučer žrtve uragana Katrina koje su smještene u kongresnom centru u gradu Lafayette u saveznoj državi Louisiani. Gospođa Bush je pohvalila američki Crveni križ i druge dobrotvorne organizacije koje učestvuju u zbrinjavanju izbjeglica. "Uragan Katrina", izjavila je, "vjerojatno je najveća prirodna nepogoda koje su ikada zadesile Sjedinjene Države". Supruga američkog predsjednika je apelirala na Amerikance da u nadolazećim mjesecima kao dobrovoljci pomognu normaliziranju stanja uzrokovanog ovom prirodnom nepogodom.

XS
SM
MD
LG