Linkovi

Rat u Iraku i cijene benzina uzimaju danak u popularnosti predsjednika Busha


Nekoliko nedavnih ispitivanja raspoloženja američke javnosti sugeriraju da nasilje u Iraku i sve veće cijene goriva kod kuće uzimaju danak u političkoj podršci javnosti predsjedniku Bushu. Najnovije anketiranje, koje su proveli list Washington Post i televizijska kuća ABC, pokazuje da predsjednik uživa samo 45 posto podrške američke javnosti. Gallupovo anketiranje dalo je još lošije brojke – samo 40 posto podrške za predsjednikovu politiku. Velik dio pada popularnosti gospodina Busha pripisuje se nelagodi javnosti oko stanja u Iraku. No, svoj danak u predsjednikovoj popularnosti uzima i sve veća cijena benzina. A, potonje bi se moglo još i pogoršati, kada se uzme u obzir razaranje uragana Katrina u obalnom području Meksičkog zaljeva, glavnom području američke proizvodnje nafte i prirodnog plina.

Sučeljen s padom domaće podrške ratu u Iraku, gospodin Bush je održao čitav niz govora u raznim dijelovima zemlje s ciljem širenja svojih argumenata oko potrebe završavanja započetog posla u Iraku. Među takvim govorima je i nedavni na jednoj vojnoj svečanosti, u San Diegu. "Sučeljeni smo sa sljedećim izborom: hoćemo li se vratiti u stanje povučenosti od prije 11. rujna 2001. ili ćemo nastaviti borbu protiv neprijatelja i pružanje podrške saveznicima na širem području Srednjeg istoka? Ja sam se odlučio: ostat ćemo u ofenzivi. Stajat ćemo i dalje uz narod Iraka i, na koncu, i pobijediti".

Politički analitičari smatraju da je pad povjerenja u javnosti način na koji se predsjednik nosi sa situacijom u Iraku počeo još prije više mjeseci, u okružju konstantnih napada pobunjenika. No, još uvijek većina Amerikanaca – 54 posto – vjeruje da američke postrojbe trebaju ostati u Iraku, što, prema washingtonskom analitičaru Stuartu Rothenbergu, odražava određenu razinu dvosmislenosti i neodređenosti stavova same američke javnosti oko pitanja Iraka. "Javnost je vrlo nezadovoljna brojem žrtava među američkim snagama, a mislim i da ih vrlo plaše izvješća o svakodnevnim bombaškim napadima. Ali, oni isto tako kažu da nije vrijeme za bijeg, da nezadovoljstvo ne znači da trebamo iz ovih stopa napustiti Irak. Dakle, javnost na određen način s gunđanjem kaže da taj posao treba dovršiti. Ali, nisu zadovoljni s načinom na koji to predsjednik radi".

Najnovije ankete pokazuju da se protivljenje ratu povećalo među Demokratima, podjareno dijelom proturatnim prosvjedima kraj ranča predsjednika Busha, u Teksasu, koje je predvodila Cindy Sheehan, čiji je sin prošle godine poginuo u Iraku. No, dok među aktivistima Demokratske stranke jača podrška za povlačenje iz Iraka, političari iz te stranke koji su izabrani dužnosnici u najvećem broju reagiraju znatno opreznije na vojnu situaciju u Iraku. "Kad bismo se sutra povukli iz Iraka, tamo bi nastalo krvoproliće. To ne možemo učiniti. Tu smo gdje smo: naše su postrojbe u Iraku i tamo i ostaju".

Analitičari upozoravaju da bi se nastavak – ili i produbljavanje! – nezadovoljstva javnosti s načinom na koji se predsjednik Bush nosi sa stanjem u Iraku mogao negativno odraziti na druge aspekte njegove međunarodne i domaće politike.

XS
SM
MD
LG