Linkovi

Konvoj sa zalihama Nacionalne garde stigao u New Orleans


Konvoj s pripadnicima Nacionalne garde stigao je u New Orleans s očajnički potrebnim zalihama, dok se nastavljaju operacije spašavanja nakon uragana Katrina. Vojni kamioni prošli su poplavljenim ulicama grada kako bi isporučili hranu gladnim i bespomoćnima u Konvencijskom centru tog grada. Američko Ministarstvo obrane je priopćilo da 22 tisuće vojnika sudjeluje u operacijama pružanja pomoći i javnih radova u saveznim državama Louisiana, Mississippi, Alabama i Florida.

Jučer je predsjednik Bush obišao pogođena područja, a u New Orleansu se susreo s gradonačelnikom Rayom Naginom, nakon čega je u helikopteru razgledao štetu pričinjenu u gradu. Do njegova posjeta New Orleasu došlo je samo nekoliko sati nakon što su gradonačelnik i drugi čelnici crnačke zajednice oštro kritizirali spori tempom kojim pristiže pomoć.

Predsjednik je izjavio kako je odgovor savezne vlade na ovu katastrofu "neprihvatljiv". Poslije je dodao da je konkretno mislio na New Orleans, te da je bolji odgovor u Alabami i Mississippiju, državama koje je obišao prije toga. "Želim uvjeriti ljude u pogođenim područjima i cijeloj zemlji da ćemo uputiti ljudstvo i opremu koji su potrebni da bi se situacija držala pod kontrolom, da bi se dostavila pomoć ljudima i da bi se počelo dugoročno planiranje da se pomogne raseljenim osobama i počnu zajednice koje su pogođene".

Ovdje u Washingtonu čuju se pozivi predsjedniku Bushu da imenuje nekog uglednog dužnosnika koji bi nadgledao operacije pomoći i obnove. Spominje se i ime bivšeg newyorškog gradonačelnika Rudolpha Giulianija, koji je često bio hvaljen zbog načina na koji je rukovodio operacijama nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

XS
SM
MD
LG