Linkovi

Savezna agencija za krizne situacije na udaru kritika


Američka vlada našla se pod snažnim kritikama zbog – mnogi tvrde - sporog odgovora na humanitarnu krizu u New Orleansu. Najviše se kritizira Savezna agencija za krizne situacije, čija je odgovornost reagirati u slučaju elementarnih nepogoda ili terorističkih napada. O kritikama koje stižu iz Kongresa Sjedinjenih Država izvještava Dan Robinson.

Do 2001., Savezna agencija za krizne situacije bila je neovisna vladina ustanova. Nakon terorističkih napada na New York i Washington uklopljena je u tada osnovano Ministarstvo domovinske sigurnosti. Nakon toga, fokus njezina rada postao je terorizam. Malo tko je očekivao da će prvi pravi test za ovu agenciju biti humanitarna akcija nakon najgore prirodne katastrofe u američkoj povijesti.

Kongresmeni najavljuju istragu kako bi se utvrdilo zbog čega je FEMA – što je engleska kratica ove agencije – reagirala tako sporo kada je u pitanju pružanje pomoći žrtvama uragana u New Orleansu. Republikanski kongresmen iz Teksasa, Michael Burgess, smatra da je problem u birokraciji: "Dostavljanje hrane i drugih potrepština je presporo. Ima tu previše faza i barijera koje se trebaju jednostavno ukloniti. "Roy Blunt, također republikanac, upozorava da se iz situacije u New Orleansu već sada može štošta naučiti: "Naučili smo, nadam se, neke teške i tragične pouke. Prije svega da moramo reagirati brže, na pravi način, te osigurati da je hijerarhija prioriteta – ispravna."

Priznanje predsjednika Busha da humanitarne operacije u prvim danima nakon uragana nisu bile na razini koja se očekivala, potaklo je – nove kritike. Republikanac Mark Foley smatra da je Savezna agencije za krizne situacije previše birokratizirana. On zbog toga planira predložiti zakon koji će FEMA-u izdvojiti iz glomaznog Ministarstva domovinske sigurnosti. Demokratski kongresmen iz New Jerseya Bill Pascrell izjavio je u debati u Zastupničkom domu da se 'nesposobnost djelatnika FEMA-e ničim ne može opravdati.' FEMA ne može efikasno djelovati u instituciji kojoj je glavni prioritet – borba protiv terorizma – smatra ovaj demokratski zastupnik.

Međutim, čuju se i glasovi da u ovom trenutku 'nije najvažnije tražiti krivca, već popraviti pogreške u hodu i pomoći žrtvama.' Direktor Savezne agencije za krizne situacije Michael Brown odgovario je na kritike ovim riječima: "Ovo je elementarna katastrofa koja još uvijek traje. Ona nije završila udarom Katrine. Mi smo bili organizirani unaprijed – ljudstvo, oprema, humanitarne potrepštine, timovi za spašavanje… Sve je spremno za akciju, ali tek u trenutku kada je situacija na terenu sigurna."

Michael Brown odbio je komentirati izjavu lokalnog dužnosnika u New Orleansu, odgovornog za tamošnje humanitarne operacije, koji je rekao da 'djelovanje FEMA-e predstavlja nacionalnu sramotu.' Reakcija saveznih vlasti na humanitarnu krizu nastalnu nakon uragana postala je dio stranačkog nadmetanja u Washingtonu. Demokratska zastupnica Diane Watson traži da se pokrena istraga na nacionalnoj razini, o navodno neefikasnom odgovoru na krizu. Svjedočenja na Capitol Hillu se vrlo vjerojatno mogu očekivati, i ona će biti zakazana čim počne novi saziv Kongresa, ovog nadolazećeg tjedna.

XS
SM
MD
LG