Linkovi

Karen Hughes - bivša televizijska novinarka, zadužena za poboljšanje američkog imidža u svijetu


Umjesto da se bavi imidžom predsjednika Busha u Americi - za što je bila odgovorna prije nekoliko godina - bivša savjetnica Bijele kuće Karen Hughes ubuduće će se baviti imidžom Amerike u svijetu. Kongres je nedavno potvrdio njezino imenovanje za novu državnu podtajnicu za javnu diplomaciju i odnose s javnošću.

Na svoj položaj gospođa Hughes donosi iskustvo iz televizijskog novinarstva kao i iz politike, a već je počela ocrtavati svoju viziju za po mnogima najteži i najkritičniji zadatak s kojim je trenutno sučeljena Amerika.

Karen Hughes preuzima odgovornost za američku javnu diplomaciju i promidžbu u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog pada međunarodnog imidža Sjedinjenih Država. Rat u Iraku i općenito politika Sjedinjenih Država na Srednjem Istoku izazvali su kontroverze i kritike u svijetu.

Pred kongresnim odborom, u postupku potvrde imenovanja, Karen Hughes je govorila o ključnom značaju posla koji joj predstoji: "Ne vjerujem da postoji veći izazov za našu budućnost od hitne potrebe da se potakne bolje razumijevanje, više poštovanja i osjećaj zajedničkog interesa i zajedničkih ideala među Amerikancima i ljudima iz drugih zemalja, drugih kultura i drugih vjera."

Karen Hughes je naznačila plan od četiri stupnja u ophođenju s drugim zemljama. Ti su stupnjevi – kako ih je ona nazvala – angažman, razmjena, obrazovanje i osnaženje.

U provedbu bi bili uključeni i razni dijelovi privatnog sektora - uključujući glazbenu i filmsku industriju, kao i turističke organizacije - sve s ciljem promicanja većeg razumijevanja Amerike, njezinih građana i njezinog doprinosa svijetu. "Jedva čekam da drugima ukažem na dobrotu, pristojnost i suosjećajnost američkih građana. Naša zemlja - premda daleko od savršene - uvijek je bila ogromna sila koja je vukla ka dobrome, oslobađajući milijune, donoseći nadu i pomoć..." - rekla je na nedavnom svjedočenju u Senatu Karen Hughes.

U svojim nedavno objavljenim memoarima "Deset minuta od normalnog", Karen Hughes opisuje svoj životni put. Rođena u obitelji profesionalnog vojnog časnika, u Parizu, 1956. Obitelji joj se često selila. Vjeruje da ju je to iskustvo učinilo otvorenom osobom, prema novim ljudima i idejama. Kaže da je izrastala kao "žestoko kompetitivna djevojčica i neumorna govornica" – ta će joj umijeća koristiti kao mladoj televizijskoj izvjestiteljici u Dallasu.

Ostavila je televizijsko novinarstvo da bi radila za Republikansku stranku. Dok je George Bush bio guverner Teksasa, Karen Hughes je bila odgovorna za odnose s javnošću. Nakon predsjedničkih izbora 2000, slijedila je Georgea Busha u Washington i postala ključna osoba Bijele kuće u artikuliranju strategije komuniciranja s javnošću.

No, zahtjevna karijera sve je više i oduzimala, pogotovo kada su u pitanju bile potrebe njezine obitelji. Nakon manje od dvije godine u Bijeloj kući, Karen Hughes je iznenadila mnoge objavom da se vraća kući, u Austin.

"Željela sam biti nazočna dok rastu djeca mojih prijatelja; mom su sinu nedostajali prijatelji i njihovi roditelji. Željela sam da moj sin osjeti da ima čvrste korijene u Teksasu: tamo je naša obitelj i tamo je naš pravi dom" - ovim je riječima Karen Hughes svojedobno objasnila razloge za odlazak iz Washingtona.

Dvije godine poslije, kada joj sin odlazi na studij, Karen Hughes se vraća u Washington da preuzme zadatak za koji je svjesna da je vrlo težak. "Percepcije se ne mijenjaju ni brzo niti lako. Riječ je o bitci ideja. Jasno je da u svijetu nakon 11. rujna 2001. moramo znatno bolje raditi na uspostavljanju i održavanju odnosa s muslimanskim svijetom. Kako je zaključila i komisija koja je istražila terorističke napade od rujna 2001 - ukoliko Sjedinjene Države ne budu agresivno same definirale sebe, ekstremisti će vrlo rado to učiniti umjesto nas."

U američkoj će se javnosti nastaviti raspre o pravim načinima vođenja javne diplomacije. Međutim Karen Hughes - buduća zamjenica državne tajnice odgovorna za javnu diplomaciju - već je ukazala da će biti otvorena za drugače stavove, dok bude širila istinu o američkim idealima te gradila mostove između Sjedinjenih Država i ostatka svijeta.

XS
SM
MD
LG