Linkovi

Američko-njemački summit u okružju 'sablasno praznog' Mainza (24/2/05) - 2005-02-24


Naslovnicama jutrošnjih izdanja dominiraju vijesti o jučerašnjem posjetu predsjednika Georgea Busha Njemačkoj. Osim što se piše o temama o kojima su razgovarali dvojica državnika - američki predsjednik i njemački kancelar Schroeder – gotovo svi listovi primjećuju da je posjet gospodina Busha Mainzu protekao uz neviđene mjere sigurnosti.

“Američki predsjednik, osim kancelara Schroedera i ponekog novinara, jedva da je sreo nekog drugog Nijemca” – piše International Herald Tribune. Naslov članka glasi “Izolacija – prikladna metafora za zategnute odnose između Amerike i Njemačke.”

Iako su državni razgovori bili vrlo sadržajni i uspješni, pratilo ih je gotovo “sablasno okružje” grada na Rajni, u kojem je gotovo svaka javna ustanova bila zatvorena – piše ovaj list koji se istovremeno tiska u New Yorku i Parizu. “Na ulicama su se vidjele jedino zelene policijske uniforme, a prolaznika uopće nije bilo” – navodi izvjestitelj američkog dnevnika.

Visoki dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova ovu je činjenicu objasnio “atmosferom koja je nastala nakon terorističkih napada od 11. rujna”, ali je dodao da “predsjednikova izolacija od običnih Nijemaca također održava duboku skepsu njemačke javnosti prema vanjskoj politici Bijele kuće.”

Bijela je kuća prvotno željela da se organizira susret s građanima, na kojem bi predsjednik Bush odgovarao na pitanja publike, u kojoj bi bili i Nijemci i Amerikanci. No, od toga se odustalo, jer se pretpostavljalo da bi pitaja bilo vjerojatno odveć kritična i možda neugodna – piše International Herald Tribune.

I ovaj list, kao i dnevnik Kansas City Star, predsjednikov posjet Njemačkoj uspoređuju s prijašnjim posjetima američkih predsjednika toj zemlji, koji su u pravilu bili mnogo vedriji. U Njemačkoj je naime za vrijeme hladnog rata bila vrlo izražena zahvalnost Americi, zbog nazočnosti američke vojske, koja je zemlju štitila od potencijalnog sovjetskog napada, kao i zahvalnost za američku pomoć u obnovi nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednikov otac, predsjednik George Bush stariji, je prije 16 godina govorio pred 3500 stanovnika Mainza. Predsjednik Bill Clinton se prošetao kroz Brandenburška vrata, u Berlinu, na svečanosti povlačenja sovjetske vojske iz Istočne Njemačke. U Njemačkoj se i danas sjećaju glasovitih govora predsjednika Johna Kennedyja i Ronalda Reagana na berlinskom zidu.

Dnevnik Kansas City Star piše da su na konferenciji za tisak predsjednika Busha jučer upitali da li – kao i njegov otac – smatra Njemačku partnerom. “Mog oca će veseliti kad čuje da su me u Njemačkoj prvo pitali o njemu” – rekao je predsjednik Bush, dodavši da Njemačku smatra ne samo partnerom, već i “snažnim saveznikom i prijateljem.”

XS
SM
MD
LG