Linkovi

Karen Hughes - visoka dužnosnica State Departmenta zadužena za 'popravljanje' američkog imidža u svijetu


Karen Hughes, bliska suradnika predsjednika Busha, koju je predsjednik nominirao za pomoćnicu državne tajnice za javnu diplomaciju, rekla je u svjedočenju u Senatu da američka javna diplomacija predstavlja dugotrajni globalni pothvat od vitalne važnosti za Sjedinjene Države.

Pred Karen Hughes postavljen je težak zadatak – treba popraviti imidž Sjedinjenih Država u inozemstvu. Nedavno istraživanje Centra Pew pokazalo je da američki imidž u stranim zemljama i dalje slabi, dok javnost u rekordnom broju zemalja izražava negativne stavove prema Sjedinjenim Državama.

Gospođa Hughes, dugogodišnja bliska savjetnica predsjednika Busha, izjavila je u svojem svjedočenju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku da njen novi posao neće dati trenutne rezultate: "Shvaćam da će zadatak, koji je preda mnom, biti težak. Percepcije se ne mijenjaju niti brzo niti lako. Uključeni smo u globalni i generacijski sukob ideja, u sukob između moći mržnje i moći nade."

Gospođa Hughes izjavila je da Sjedinjene Države moraju pokrenuti dinamični, konstruktivni dijalog sa stanovnicima drugih zemalja. Ukoliko njeno imenovanje bude potvrđeno, kazala je, zalagat će da bi vlada obrati veću pozornost na to što imaju reći predstavnici drugih zemalja, vjera i kultura.

Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, republikanski senator Richard Lugar izjavio je da bi neuspjeh javne diplomacije mogao imati dalekosežne posljedice po nacionalnu sigurnost: "U razdoblju u kojem je suradnja među saveznicima od ključne važnosti u ratu protiv terorizma, negativno mišljenje strane javnosti o nama može imati vrlo velike posljedice."

Senator Lugar je kazao da je aktualna američka javna diplomacija "neadekvatna i disfunkcionalna, te da u njoj stoga treba provesti temeljite reforme". Također je izrazio povjerenje u Karen Hughes, dodajući da je ona potpuno dorasla tako teškom zadatku.

XS
SM
MD
LG