Linkovi

Istraživanje centra Pew: Anti-amerikanizam u blagom padu


Dnevnik Christian Science Monitor piše o rezultatima najnovije ankete provedene u 16 zemalja o stavovima tamošnje javnosti prema Americi. Anti-amerikanizam je neznatno smanjen – glasi glavni nalaz ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo oko 17 tisuca ljudi.

Neprijateljski osjecaji prema Americi, njezinoj vladi, ali i obicnim gradanima posljednjih su godina rasli prvenstveno zbog americke intervencije u Iraku, ali i zbog snažnog animoziteta prema predsjedniku Georgeu Bushu – pokazuje istraživanje koje je proveo Institut Pew kojem je sjedište na Sveucilištu Marylanda.

U mnogim dijelovima svijeta, prvenstveno Srednjem istoku, Aziji ali i Europi, anti-amerikanizam je prilicno duboko ukorijenjen. Promjene na bolje zapažene su u Rusiji, Indiji i Indoneziji.

U 10 od 16 zemalja, vecina anketiranih je imala negativan stav prema Americi. Noviji je trend pojava anti-amerikanizma u Kanadi; sve više i više Kanadana smatra da su Amerikanci prije svega – 'nepristojni'.

******

Na domacoj, americkoj sceni, Kongres je odlucio ipak vratiti vec odobrenih 100 milijuna dolara za javnu televiziju – na radost mnogih pristaša kvalitetnog dokumentarnog, obrazovnog i djecjeg programa. Kako piše dnevnik Seattle Post-Intelligencer, javna televizija u Americi godišnje dobiva iz državnog budžeta oko 400 milijuna dolara, što je tek oko 15 posto njezinih ukupnih sredstava. Ostalo se namiruje putem dobrovoljnih donacija, odnosno novcanika gledatelja, te sponzorstvom privatnog sektora.

Republikanci, koji u Kongresu imaju vecinu, vec godinama prigovaraju da je javna televizija 'odvec liberalna' te da bi joj trebalo ukinuti javnu novcanu podršku, ukoliko svoje informativne programe znatno ne uravnoteži.

No, kako je dobar dio javne televizije djecji program, ljubiteljima Ulice Sezam i slicnih emisija, nije na kraju bilo teško da uvjere Kongres da je održavanje sadašnje razine financiranja – u interesu svih, piše dnevnik iz Seattlea.

******

Dnevnik Minneapolis Star Tribune objavljuje komentar izvjesne Mary Winstead, profesorice na jednom lokalnom koledžu u Minnesoti, na presudu koja je – 41 godinu nakon zlocina – nedavno izrecena jednom lokalnom celniku rasisticke organizacije Ku Klux Klan u Mississippiju.

80-godišnji Edgar Ray Killen je, podsjetimo, osuden na 60 godina zatvora, zbog toga što je bio idejni zacetnik i organizator ubojstva trojice aktivista za gradanska prava crnaca, koji su u ljeto 1964. godine došli u Mississippi da registriraju crnacke glasace za izbore.

Mary Winstead je za vijest o presudi saznala u Parizu, gdje su je sve televizijske postaje prenijele, mnoge i uživo. "Iako mi je drago da je pravda zadovoljena, ostaje osjecaj tuge zbog cinjenice što mnogi gradani Mississippija, ocito, i dalje smatraju da se ružna prošlost treba 'ostaviti na miru', da se mrtvi ne bi trebali dirati, te da bi bilo najbolje da do sudenja nikad nije niti došlo" – piše Mary Winstead u dnevniku Minneapolis Star Tribune.

XS
SM
MD
LG