Linkovi

Sanader u Bijeloj kući


Premijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u Bijeloj kući se nakratko sastao s predsjednikom Bushom. On je, naime, zajedno s desetak premijera, koji su ujedno i predsjednici vladajućih stranaka, bio član izaslanstva Međunarodne demokratske unije - IDU -, stranačke udruge u koju je jučer primljen i HDZ, a koju čine stranke iz cijelog svijeta konzervativne, demokršćanske i desno od centra političke orijentacije. Nakon izlaska iz Bijele kuće, premijer Sanader je novinarima izjavio:

"Na tom sastanku je bilo prigode razgovarati i u četiri oka s predsjednikom. Prije svega, razgovarali smo o ratu protiv terorizma, o antiterorističkoj koaliciji o kojoj sam ja istaknuo da je Hrvatska čvrst i pouzdan partner u antiterorističkoj koaliciji, budući da smo mi sami iskusili terorizam početkom devedesetih kada je u velikosrpskoj agresiji Milošević napao Hrvatsku i okupirao četvrtinu teritorija. Ove godine obilježavamo desetu godišnjicu oslobođenja zemlje, desetu obljetnicu Oluje. Mi u Hrvatskoj najbolje znamo što je to terorizam, i zato razumijemo i ovo što se događalo u Londonu, Madridu, SAD-u itd. To je bio glavni naglasak našeg razgovora, ali isto tako i uloga Međunarodne demokratske unije u svijetu u širenju prostora slobode i širenju demokratskih vrijednosti koje zajednički dijelimo unutar ove političke asocijacije. U razgovoru koji je bio vrlo kratak, s predsjednikom na margini ovog susreta, ja sam istaknuo da je Hrvatska pouzdan partner u antiterorističkoj koaliciji, te da dajemo punu potporu u borbi protiv terorizma, ali isto tako sam zatražio potporu predsjednika Busha u našim diplomatskim naporima da uđemo u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije. Bush mi je dao potporu za Hrvatsku glede napora da uđemo u te dvije asocijacije. Također sam ga pozvao da dođe u Hrvatsku, na što je odgovorio da je čuo da je Hrvatska vrlo lijepa zemlja, i da će razmisliti o tome, te da su svi koji su bili u Hrvatskoj rekli da je Hrvatska lijepa zemlja i da on to zna. Evo, to bi bilo ukratko, danas ćemo imati još iznimno važan susret s njegovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, nasljednikom Condoleeze Rice, Stevenom Hadleyem, i mislim da će tu biti puno više vremena i prostora za bilateralne razgovore i ocjenu stanja i u našem susjedstvu – u jugoistočnoj Europi, ali i napretku Hrvatske prema NATO-u i Europskoj uniji."

Novinare je zanimalo i je li bilo razgovora o gospodarskoj suradnji, odnosno zajedničkom projektu u proizvodnji vojne opreme? "Nismo o tome razgovarali. Ja ću imati danas susret s jednom od firmi koja se time bavi, koja želi surađivati s Đurom Đakovićem, bit će to prvi sastanak. Postoji već niz sastanaka, to je General Dynamics, i oni će nastaviti svoje razgovore. Ja želim također u jednom kratkom susretu vidjeti što nude, pa da dobijem punu sliku. U svakom slučaju podupiremo suradnju Đure Đakovića i njih, naravno na načelu obostrane koristi.

Ivo Sanader se večeras treba sastati i s nekoliko kongresnika i senatora, koji su članovi hrvatskog kluba u američkom Kongresu.

XS
SM
MD
LG