Linkovi

Hrvatski premijer u službenom posjetu Washingtonu


Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader započeo je radni posjet Sjedinjenim Državama. On u Washingtonu sudjeluje u radu konferencije Medjunarodne demokratske unije, organizacije koju čine stranke centra, desnog centra, te konzervativci i demokršćani. Unija je osnovana 1980-tih, a osnivači su joj bili Margaret Thatcher, George Bush stariji, Helmut Kohl, te Jacques Chirac.

Američka Republikanska stranka domaćin je ovoj konferenciji, a australski premijer John Howard trenutno je na čelu IDU-a. Predviđeno je da sudionike ovog skupa primi i predsjednik Bush, pa će to za hrvatskog premijera biti drugi put da se u Bijeloj kući sastaje s američkim predsjednikom.

Sanaderovi suradnici, - ministar kulture Božo Biškupić, te Hido Biščević, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova -, također će imati nekoliko sastanaka. Gospodin Biščević se danas sastao s Pierrom Richardom Prosperom, zaduženim u Državnom tajništvu za pitanja ratnih zločina. Neposredno prije početka razgovora s gospodinom Prosperom, upitali smo gospodina Biščevića o očekivanjima od susreta u Washingtonu:

"Prije svega, dopustite da kažem da mislim da je riječ o jednom vrlo važnom posjetu hrvatskog izaslanstva na čelu s premijerom Sanaderom, jer će, naravno, biti prigode da se susretne premijer s predsjednikom Bushom. Što se tiče ovih razgovora koje spominjete, svakako mislim da je razgovor sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost u ovom trenutku od izuzetnog značenja. Zbog čega? Ne samo, naravno, zbog jačanja hrvatsko-američkih bilateralnih odnosa i jačanja percepcije u američkom političkom vrhu o vrijednostima i potencijalima koje Hrvatska može donijeti u američkim i međunarodnim naporima za stabilizaciju nama susjedne regije, jer, rekoh, ulazimo u jedno razdoblje u kome će se u jugoistočnoj Europi i u slijedećih godinu-dvije voditi vrlo važni politički procesi radi trajne stabilizacije. Hrvatska, kao zemlja kandidat za članicu Europske unije, kao zemlja koja očekuje uskoro i pregovore, imat će specifičan međunarodni položaj i može značajno doprinijeti naporima i Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice u trajnoj stabilizaciji ovog prostora. Prije svega, ona to može postići kroz jačanje međususjedskih odnosa, dobrosusjedske suradnje i regionalne suradnje."

XS
SM
MD
LG