Linkovi

Definicija 'terorističkog napada' - ključ statističke analize


Nacionalni centar za borbu protiv terorizma objavio je statističke podatke o broju terorističkih napada širom svijeta. Prošle godine, terorističkih je napada ukupno bilo 3.192, s 28.433 žrtve, u koje se ubrajaju ranjeni, ubijeni i oteti.

Dnevnik Washington Post piše da su statistički podaci o trendovima na ovom području vrlo osjetljivo pitanje za vladu predsjednika Busha, zbog njenog rata protiv globalnog terorizma. Delikatnost ovog pitanja proizlazi iz razlika oko definicije 'terorističkog napada'.

Državno je tajništvo u jednom izvješću u travnju koristilo znatno užu definiciju, pa se došlo do podatka da je terorističkih napada u svijetu, u 2004. bilo 615 – pet puta manje nego u jučer objavljenom dokumentu. Ranija se definicija koncentrirala izričito na terorizam koji je imao međunarodni aspekt, dok nova, šira definicija uključuje i 'politički motivirano nasilje od strane ekstremnih grupa u granicama jedne zemlje' – piše Washington Post.

Da vidimo koje su razlike između dva izvješća kada se radi o Iraku. Prema novom izvješću, u Iraku se 2004. dogodilo 866 terorističkih napada. Prema starijem dokumentu, onom iz travnja ove godine, terorističkih je napada bilo – 201. Broj je u novom izvješću veći jer su pribrojani napadi Iračana na Iračane, koji prije nisu bili uzimani u obzir jer je nedostajala 'međunarodna dimenzija'.

Žrtve terorizma inače isključivo su civili i druge ne-boračke kategorije, dok recimo američki vojnici u Iraku – i vojnici općenito - ne mogu biti žrtve terorizma jer su u međunarodnopravnom smislu 'strana u sukobu' – piše Washington Post.

Direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma izjavio je za Washington Post da se statistički podaci iz raznih izvješća o terorizmu ne mogu uspoređivati jer se radi o 'jabukama i kruškama'.

******

Dnevnik Christian Science Monitor se pita hoće li George Bush na upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu imenovati ženu.

Naime, treba zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor, koja je otišla u mirovinu. Ona je 1981. bila prva žena koja je bila imenovana za suca Vrhovnog suda, koji ima devet članova. 'Ako Bush imenuje muškarca, sud će imati jednu ženu i osam muškaraca - što nekako ne izgleda kao Amerika', piše dnevnik iz Bostona.

S druge strane, Bijeloj kući, ali i interesnim skupinama, koje pozorno prate koga će predsjednik imenovati, nije toliko važan spol već ideologija kandidata za člana Vrhovnog suda - piše Christian Science Monitor.

Sandra Day O'Coonnor smatrana je u izvjesnom smislu glasom umjerenosti pri konzervativnoj većini, te je često svojim odlukama konzervativce i razočarala – piše Christian Science Monitor. Konzervativna baza Georgea Busha očekuje da predsjednik imenuje kandidata koji će zastupati jasna konzervativna načela. Liberalne skupine pribojavaju se da bi to mogla biti žena, što će otupjeti oštricu njihova napada.

'U svakom slučaju, kandidat će biti ili žena ili osoba južnoameričkog podrijetla. Bijelci muškog spola ne trebaju se ovaj put nadati kandidaturi' – izjavio je za Christian Science Monitor John Zogby, jedan od najutjecajnijih istraživača javnog mnijenja u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG