Linkovi

Napadi u Londonu podsjetili na sigurnosne nedostatke gradskog prometa


Jucerašnje teroristicke napade u Londonu najoštrije je osudio americki Kongres, dok predstavnici lokalnih vlasti u velikim gradovima Sjedinjenih Država upozoravaju na budnost ali i na potrebu da se ne diže velika panika.

Celnici republikanaca i demokrata u Kongresu nazvali su teroristicke napade u Londonu kukavickim i barbarskim djelima. Americki zakonodavci stoje uz narod Britanije, kao što je on 11. rujna 2001 stajao uz Sjedinjene Države – navodi se u kongresnom priopcenju. Takoder se kaže da jucerašnji napadi predstavljaju oštar podsjetnik na cinjenicu da se rat protiv terorizma mora nastaviti, kao i na cinjenicu da u sustavima javnog prijevoza postoje slabosti, kada je u pitanju njihova sigurnost.

Demokratski clan Zastupnickog doma Stephen Lynch je o ovom pitanju rekao: "Neposredno nakon napada od 11. rujna, mogli smo – opravdano ili neopravdano – reci da su nas napadi iznenadili. Sada više ne možemo to reci. U ovom trenutku, jedino što nam preostaje je da poradimo na poboljšanju sigurnosti u gradskom prometu kao i u teretnom prometu. Jer ako to budemo to ignorirali, snosit cemo posljedice."

Nakon prošlogodišnjih teroristickih napada na putnicke vlakove u Madridu, u Americi su postrožene mjere sigurnosti u javnom prometu, primjerice u washingtonskoj podzemnoj željeznici koja je jedna od najopterecenijih u zemlji.

No, po svojoj prirodi, gradski je prometni sustav vrlo otvoren – kontrola svakog putnika bila bi dugotrajan i skup zadatak. Zamjenik ministra domovinske sigurnosti Asa Hutchinson govorio je prošle godine o izazovima na ovom podrucju. "Kad bi recimo imali informacije da ce teroristi napasti odredenu postaju podzemne željeznice u roku od sljedeca dva mjeseca – vi ne možete zbog toga zatvoriti cijelo to podrucje. Sistem mora funkcionirati. Glavni naš izazov je – javni promet koji efikasno i sigurno funkcionira" - rekao je Hutchinson.

Nakon napada u rujnu 2001., Sjedinjene su Države potrošile milijarde dolara za jacanje sigurnosti zracnog prometa. Mnogo se manje novca potrošilo na slicne mjere u gradskom prometu. Više americkih kongresmena odlucilo je sponzorirati zakon koji bi u ovu svrhu izdvojio oko 10 milijardi dolara.

A, kako je jucer primljena vijest iz Londona u New Yorku, koji je prije nešto manje od cetiri godine bio žrtva najgoreg teroristickog napada u americkoj povijesti? Guverner savezne države New York George Pataki izjavio je da napadi u Londonu pokazuju da rat protiv terorizma nije gotov: "Svjesni smo da ovi zlocinacki, kukavicki napadi na nevine civile predstavljaju napad na sve nas, na sve ljude koji vjeruju u slobodu, na sve one koji vjeruju da svaki covjek ima pravo slobodno odlucivati o svojoj sudbini."

Gradonacelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da su na mostovima, tunelima i u gradskoj luci pojacane mjere sigurnosti. Slicne su mjere poduzete i u drugim velikim gradovima, primjerice u Washingtonu, Los Angelesu i San Franciscu.

Šerif Lee Baca, jedan od celnih policijskih dužnosnika Los Angelesa, ponovio je rijeci predsjednika Busha, koji je jucer rekao da se demokracije nece predati pred terorizmom, te premijera Tonyja Blaira, koji je teroristima porucio da ce biti poraženi. "Ovo je vrlo težak trenutak. Los Angeles stoji cvrsto u našeg predsjednika i uz britanskog premijera. U kontaktu smo s kolegama iz cijelog svijeta" - rekao je Lee Baca.

Guverner New Yorka George Pataki pozvao je svoje sugradane da 'nastave sa svojim dnevnim aktivnostima': "Koristite se podzemnom željeznicom, idite na vlak, posjetite parkove. … Štiti vas najbolji sigurnosni sustav na svijetu."

Gradonacelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa obavijestio je svoje sugradane da od danas na posao putuje gradskim autobusom, kako bi i na taj nacin pokazao da je gradski promet siguran.

XS
SM
MD
LG