Linkovi

Liberali i konzervativci ujedinjeni u kritici anti-terorističkog zakona


U neobičnom savezu, nekoliko liberalnih i konzervativnih skupina je udružilo snage pozivajući Kongres da unese neke izmjene u vrlo široki zakon protiv terorizma, poznat kao Patriot Act. Ove organizacije tvrde da su ugrožene građanske slobode.

Kongres je usvojio protuteroristički Patriot Act nedugo nakon terorističkih napada koji su potresli Ameriku i svijet, 11. rujna 2001. Taj je zakon policijskim i istražnim organima olakšao praćenje osumnjičenika za terorizam, te uklonio birokratske prepreke koje su ograničavale diobu informacija između policijskih istražitelja i obavještajnih službi.

Istodobno, Patriot Act je izazvao kritike s obiju strana političkog spektra: i ljevica i desnica smatrale su da su nove ovlasti u praćenju ljudi prevelike. Sada neuobičajena koalicija liberalnih i konzervativnih skupina poziva Kongres da unese izmjene u taj zakon kada se on, krajem ove godine, nađe na ponovnom izglasavanju u oba doma Kongresa. Neki dijelovi tog zakona povezani s praćenjem, naime, prestat će važiti krajem godine ukoliko Kongres prije toga ne produži pravovaljanost zakona.

Bob Barr, bivši republikanski kongresmen iz Georgije, glasao je za Patriot Act 2001. godine, ali sada se zalaže za promjene koje bi saveznim agentima ograničile mogućnost prikupljanja osobnih informacija u progonu osumnjičenika za terorizam: "Problem leži u tome što neke odredbe zakona odlaze znatno dalje od onoga što je neophodno u uspješnoj borbi protiv terorizma. Ukoliko im se dozvoli daljnja pravovaljanost one će u velikoj mjeri i nepopravljivo nanijeti štetu četvrtom amandmanu američkog ustava, koji brani bezrazložni pretres i zapljenu. Taj je amandman temeljna postavka privatnosti u našem sustavu vlade."

Uz nekoliko konzervativnih skupina, u istu je akciju uključeno i nekoliko tradicionalno liberalnih organizacija. Primjerice, Američki savez za građanske slobode već dugo kritizira Patriot Act, kako objašnjava Laura Murphy. "Taj zakon omogućuje vladinim agentima koji imaju određene ideološke predrasude da, pod krinkom definicije domaćeg terorizma u Patriot Actu, dozvole korištenje posebno invazivnih metoda protiv prosvjednika. Zakoni protiv terorizma moraju za cilj imati terorizam, a ne kritičare vladine politike."

Novi ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff nedavno je izjavio da vlada mora bolje poštivati građanske slobode u svojoj potrazi i progonu osumnjičenih terorista. Danas je rat protiv terorizma više maraton, a ne sprint, rekao je Chertoff. "Zadobit ćemo povjerenje javnosti kada budemo pokazali da su informacije koje prikupimo i mjere koje primjenjujemo 'iskrojene' s ciljem očuvanja sigurnosti, te da ne zalazimo dalje od tih ciljeva. Naš je konačni cilj postizanje točke u kojoj će mjere sigurnosti biti lagodan dio svakodnevne rutine s kojom ćemo živjeti bez da se osjećamo sputano i neugodno; vrijeme kada će nam se svakidašnje djelatnosti odvijati uz svijest o opasnosti, ali bez da nas strah sputava."

Rasprave između Bijele kuće i Kongresa o produženju valjanosti zakona protiv terorizma, Patriot Act, vjerojatno će početi uskoro, a glasovanje u Kongresu može se očekivati prije isteka godine.

XS
SM
MD
LG