Linkovi

Picula: 'Hrvatska treba neutralnog partnera i verifikatora'


"Samo reformirani OESS može i ima pravo zahtijevati reformu i od zemalja u kojima ima terensku misiju" - smatra čelnik izaslanstva Hrvatskog sabora na godišnjem zasjedanju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Tonino Picula.

Na petodnevnom skupu koji se održava u Washingtonu, reforma organizacije jedna je od glavnih tema, ali je velika pažnja posvećena i problemu trgovine ljudima, te vjerskim pravima manjina.

Okončanje misije OESS-a u Hrvatskoj najvjerojatnije će uslijediti 2006. ili 2007. godine, do kad se ionako očekuje rješavanje preostalih otvorenih pitanja – kako zbog same Hrvatske, tako i zbog ulaska u Europsku uniju. Prema tome – izjavio je Tonino Picula – Hrvatska ima razloga biti zainteresirana za reformu OESS-a i pomagati tu reformu.

Tonino Picula: "Što se Hrvatske tiče, OESS je u našoj zemlji sinonim za jednu veliku terensku misiju. Ovoga trenutka, OESS ima 18 otvorenih terenskih misija u 16 zemalja u svijetu. Od njegovog godišnjeg proračuna, koji je za ovu godinu negdje gotovo 170 milijuna eura, više od jedne trećine odlazi na rad terenskih misija. Hrvatska je sigurno jedna od specifičnih misija. Ona je zapravo najbliže Beču. To je najzapadnija misija i mnogi postavljaju pitanje da li ona ima smisla i svrhe u jednoj zemlji koja ima kandidacijski status i čeka početak pregovora s Europskom unijom. Hrvatska nikada nije bila obična zemlja u tranziciji. Uvijek smo imali i tzv. dodatne obveze koje moramo rješavati kako bismo se klasificirali i kvalificirali za članstvo u EU. I sam sam se ranije kao ministar vanjskih poslova nosio s dilemom da li pridonijeti zaključenju rada misije OESS-a u našoj zemlji ili naprosto misiju prihvatiti kao partnera u zaključenju tih naših osobito otvorenih tranzicijskih problema. Danas ja vjerujem da zbog ove nužne promjene do koje mora doći unutar OESS-a i terenska misija u Hrvatskoj može biti dobar partner i hrvatskim vlastima da se pomogne u promociji onih rješenja do kojih mi dolazimo u Hrvatskoj. Radi se prije svega o problemu povratka izbjeglica i njihove imovine, reformi pravosuđa, reformi možda i medijskog zakonodavstva, te izgradnji civilnog društva i regionalne suradnje. Naprosto trebamo imati neutralnog partnera i neutralnog verifikatora za ono što radimo ovdje u Hrvatskoj, a OESS, pogotovo ukoliko se uspije adaptirati na ove moderne političke i gospodarske prilike može nam pomoći u tom poslu.

Sudionici washingtonskog skupa predstavnika 55 zemalja OESS-a veliku su pažnju posvetili problemu trgovine ljudima i vjerskim pravima manjina. S obzirom da se Hrvatsku spominje kao jednu od tranzitnih zemalja u trgovini ljudima, a spominje je se i u izvještajima o manjinskim pravima - upitali smo čelnika hrvatskog izaslanstva na sastanku u Washingtonu što Hrvatska ima reći o tim pitanjima na washingtonskom sastanku.

Tonino Picula: "Prije svega Hrvatsku se ne može vezati u negativnom kontekstu ni za jedan od ta dva problema o kojima je doista bilo riječi i govori se na ovom zasjedanju Parlamentarne skupštine, tj. jednom od problema koji je visoko dignut na razinu interesa, ali nije jedini. Meni je ovo osobito značajno što je OESS na dnevni red stavio i upletenost svih onih koji su angažirani u mirovnim misijama u sklopu OESS-a ili koje druge multinacionalne svjetske organizacije u trgovinu ljudima i u pojavu seksualnog iskorištavanja, tako da je OESS ovdje prije svega samoga sebe pokušao problematizirati s obzirom na učestalost te pojave. To je jedna od rezolucija o kojoj će se ovdje raspravljati, koja će biti usvojena. Što se tiče same Hrvatske, kao što ste rekli, mi jesmo tranzicijsko područje, koje nije ovdje posebno potcrtano, što ne znači da mi imamo pravo okrenuti glavu na drugu stranu. Hrvatska mora naći načina da se bori protiv tog sve raširenijeg zla trgovine ljudima. Što se tiče vjerskih prava manjina, to je, između ostalog, pitanje i ustavnih prava naših građana i dobre političke prakse. Dobro je što danas ovdje u Washingtonu nitko ne vezuje Hrvatsku ni za jedan od tzv. fenomena nefunkcioniranja demokratskih institucija ili organiziranog kriminala. To ne znači da mi nemamo o tome što kazati, da naša praksa, koja je zaživjela u Hrvatskoj, ne može biti još bolja. Međutim, definitivno, iako je zemlja sa misijom OESS-a na svojem teritoriju, danas Hrvatska ovdje ni po čemu nije pozivana, niti prozivana, što ne znači da mi nemamo interesa govoriti o problemima koji se tiču i nas i drugih."

Tonino Picula u Washingtonu predvodi izaslanstvo Hrvatskog sabora na Parlamentarnoj skupštini Organizacije za eutropsku sigirnost i suradnju. U hrvatskom su izaslanstvu i zastupnici Mario Zubović i Goran Jandroković.

XS
SM
MD
LG