Linkovi

U Washingtonu završeno zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a


Jučer je u Washingtonu završen godišnji sastanak parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Predsjedatelj ovog skupa, američki kongresmen Alcee Hastings tvrdi da je sastanak bio uspješan, no da će se rezultati morati prosuđivati tek na temelju primjene usvojenih rezolucija. O netom završenom skupu za Glas Amerike govore čelnici hrvatskog i američkog izaslanstva, član Sabora Tonino Picula i kongresmen Chris Smith.

Na kraju godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a usvojeno je niz rezolucija, među njima rezolucije o ljudskim pravima, o praćenju regularnosti izbora te o borbi protiv terorizma. U završenom govoru, kongresmen Alcee Hastings, demokrat s Floride koji predsjedava Parlamentarnom skupštinom OESS-a, pozvao je na potpunu primjenu usvojenih dokumenata. Jer, kako je rekao, otvoreni sukobi na području koje obuhvaća ova organizacija, neće se riješiti deklaracijama.

"Ostaju problemi između Rusije i Gruzije, Južne Osetije i Abhazije…Neriješeni su i problemi u Nagorno-Karabahu. Nisam siguran da su u potpunosti riješeni problemi na Balkanu – i to nam znači preostaje.." – rekao je Alcee Hastings. On je izjavio da je u debati u posljednjih pet dana – koliko je trajalo godišnje zasjedanje – bilo razlika, no o njima se raspravljalo iskreno i demokratski.

Pitali smo Tonina Piculu, čelnika hrvatskog izaslanstva - što za Hrvatsku znači činjenica da u njoj misija OESS-a djeluje već više od deset godina?

Tonino Picula: Naravno, postojanje misije OESS-a u jednoj zemlji uvijek je indikator da tranzicija nije završena. To je posljedica jednog perioda za kojeg smatram da je u osnovi iza nas. Hrvatska su vlasti zainteresirane da se napravi jedna održiva, izlazna strategija, tako da se u iduće dvije godine, tri maksimalno – s približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, na pola koraka – možemo i zahvaliti misiji OESS-a u Hrvatskoj.

Tonino Picula, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, rekao je da terenska misija OESS-a koja djeluje u Hrvatskoj predstavlja prigodu da se 'još više ojača vlastita vjerodostojnost, na putu u Europsku uniju.'

Tonino Picula: U tom smislu, OESS može biti partner, može svojom ekspertizom, pa i sredstvima, pomoći da se neki problemi lakše rješavaju. Pogotovo je to važno u sferi povratka izbjeglica i njihove imovine, što naravno doprinosi njihovoj integraciji u hrvatsko društvo.

Čelnik američke delegacije na ovom međunarodnom skupu, republikanski član Zastupničkog doma Chris Smith je rekao da je najvažnije da usvojene rezolucije postanu dio zakonodavstva zemlja članica te da se ti zakoni onda i primjenjuju. Kao važnu rezoluciju Smith je posebno izdvojio onu o borbi protiv trgovine ljudima, koju je nazvao 'ropstvom našeg doba'.

Kongresmen Smith inače kaže da ga je neugodno iznenadilo to što je na Parlamentarnoj skuština najkontroverznija tema bilo praćenje regularnosti izbornog procesa u nekim zemljama od strane promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. 'Izborni monitoring jedna je od temeljnih funkcija OESS-a' rekao je Chris Smith.

Chris Smith: "Nitko na svijetu ne prati regularnost izbora bolje od Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Bez obzira na to, Rusi su poduzeli vrlo jake napore da oslabe naš izborni monitoring."

Rusija je na kraju ipak podržala konačnu rezoluciju o ovoj temi, ali – rekao je američki kongresmen – tek nakon vrlo žustre debate.

XS
SM
MD
LG