Linkovi

Picula: Hrvatska podnosi kandidaturu za EU početkom 2003. (12/12/02) - 2002-12-12


Hrvatski šef diplomacije Tonino Picula danas je u Beču pred Stalnim vijećem Organizacije za europsku sigurnost i suradnju potvrdio da će kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji Hrvatska podnijeti početkom 2003.

Dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji ministar vanjskih poslova Tonino Picula istaknuo je glavnim ciljem Hrvatske na međunarodnom planu iduće godine.

Govoreći pred Stalnim vijećem OESS-a hrvatski šef diplomacije kazao je da će dobivanje statusa kandidata Hrvatskoj pomoći da brže dovrši započete reforme. Dodao je da je Zagreb svjestan da međunarodna podrška hrvatskoj kandidaturi ovisi o rješavanju postojećih problema i ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Povratak izbjeglica, reforma pravosuđa, zakon o manjinama i preustroj državne u javnu televiziju četiri su ključne obaveze koje Hrvatska još nije do kraja ispunila.

Članovima Stalnog vijeća OESS-a ministar Picula kazao je da se u zadnje dvije godine u Hrvatsku vratilo 38 tisuća Srba. "Vlada", rekao je, "ulaže značajne napore da bi ubrzala povrat imovine i u tu je svrhu u proračunu za 2003. izdvojila 120 milijuna eura".

Hrvatski šef diplomacije kazao je da su vlast i opozicija postigle konsenzus oko Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji će se sutra naći na usvajanju pred Saborom. O zakonu, kojim manjine nisu zadovoljne, rekao je da "štiti i jača njihova postojeća prava".

I ovom prilikom ponovio je da vlada premijera Ivice Račana ostaje čvrsta u svojoj opredjeljenosti za suradnju s haaškim Tribunalom. "Čak i pod cijenu političkog rizika," kazao je Picula.

Nakon sjednice Stalnog vijeća novinarima je rekao da su suradnja s Haagom i reforma pravosuđa u raspravi izdvojeni kao "vrlo bitni za percepciju zemlje koja zaslužuje kandidacijski tretman". Dodao je da su mu izražene načelne primjedbe zbog neefiskasnosti pravosuđa, ali i razočaranost pojedinim presudama, konkretno oslobađajućom u slučaju Lora.

Ministar Picula rekao je da se u međunarodnoj zajednici polako probija stav da "Hrvatskoj kandidura treba kao poticaj za dovršenje započetih reformi". "Kanidatura će dodatno motivirati i hrvatsku javnost ali i hrvatsku politiku da zaključe ili još više skrate i onako sada već predugu listu problema po kojima se Hrvatska jos jednim dijelom percipira u javnosti", rekao je ministar Tonino Picula.

Prema njegovom mišljenju kandidatura bi pozitivno utjecala i na razvoj događaja u regiji gdje, rekao je, "Hrvatska želi biti motor progresa".

XS
SM
MD
LG