Linkovi

OESS o napretku RH; problemima na političkoj sceni


Čelnik misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj Peter Semneby ocjenjuje da je “Hrvatska postigla izvanredan napredak” u provedbi reformi. Pozitivne, ali i negativne ocjene, gospodin Semneby je iznio danas u Beču, na sastanku Stalnog vijeća OESS-a.

“Hrvatska je postigla izvanredan napredak - od ratom razorene zemlje prije manje od deset godina, do zemlje koja je na pragu pregovora s Europskom unijom” – ocijenio je veleposlanik Peter Semneby voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj. U izvještaju o napretku postignutom tijekom protekle tri godine – otkako je postavljen za voditelja misije OESS-a u Hrvatskoj – gospodin je Semneby rekao da postignuća u Hrvatskoj “daju pozitivni poticaj ostalim zemljama jugoistočne Europe da nastave s provedbom teških reformi”.

On je, međutim, upozorio i na probleme koji i dalje opstaju na političkoj sceni – u čijem rješavanju “nije bilo udovoljeno očekivanjima.” Prema riječima veleposlanika Semnebya, “sporiji od očekivanja bio je napredak u stvaranju uvjeta za povratak izbjeglica.” Puno se kasni – kako je rekao - u osiguravanju smještaja povratnika koji su prije rata stanovali u društvenim stanovima. Također je za žaljenje nedostatak osnovnih dijelova infrastrukture, poput električne energije, u ruralnim područjima u koja se izbjeglice vraćaju – rekao je veleposlanik OESS-a u Hrvatskoj.

On je također upozorio da sporost i nedostatak profesionalizma “…i dalje otežavaju reformu pravosuđa”. Peter Semneby je rekao da uz nedovoljni profesionalizam u nižim sudovima izbija na vidjelo prilikom sudjenja optuženima za ratne zločine. U tim postupcima – kako je ocijenio – ima slučajeva nacionalne priistranosti. Veleposlanik OESS-a je također upozorio na nepostojanje učinkovitih programa zastupljenosti manjina u javnoj upravi, pravosuđu i policiji.

XS
SM
MD
LG