Linkovi

OESS: veća pomoć Hrvatskoj pri učlanjenju u Europsku uniju (9/3/04) - 2004-03-09


U Hrvatskoj danas boravi glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Jan Kubis. U Zagrebu je izjavio da je OESS spreman aktivnije pomoći vladi da ispuni političke kriterije ključne da bi Hrvatska pocela pregovore o pridruživanju Europskoj uniji.

Glavni tajnik OESS-a ponudio je vladi premijera Ive Sanadera aktivniju pomoć u rješavanju problema povratka srpskih izbjeglica i povrata njihove imovine te suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima. "Na raspolaganju smo Hrvatskoj i nastojat ćemo joj pomoći u rješavanju tih problema," kazao je Jan Kubis novinarima. Dodao je da nova vlada ima ambiciozan europski program u čijoj je realizaciji misija OESS-a u Hrvatskoj spremna pružiti potrebnu pomoć. Glavni tajnik OESS-a u Zagrebu se sastao s predsjednikom države, premijerom i ministrom vanjskih poslova. Poslijepodne je otputovao u Zadar kako bi na terenu, u selima zadarskog zaleđa, vidio kako se odvija povratak izbjeglica i s kojim su problemima suočeni srpski povratnici. Od oko 300 tisuća Srba koji su 1995. izbjegli ili su bili prisiljeni napustiti Hrvatsku, prema sluzbenim podacima vratilo ih se oko 100 tisuca. Svi jos uvijek nisu u posjedu svojih kuća niti su većini domovi obnovljeni.

Hrvatski šef diplomacije kazao je šefu misije OESS-a da je nova vlada spremna riješiti probleme koji su u isto vrijeme ključni za hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU. "Vlada je odlučna glede pitanja povratka izbjeglica i povrata njihove imovine. Odnose s manjinama treba što prije skinuti s dnevnog reda," kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

XS
SM
MD
LG