Linkovi

Zaklada Dove: 'Obiteljski filmovi' 11 puta profitabilniji od 'filmova s nasiljem i seksom'


Filmovi namijenjeni cijeloj obitelji (čitaj 'filmovi za djecu') u prosjeku su 11 puta profitabilniji od filmova za odrasle, u kojima nasilja i seksa. Ovako glasi zaključak istraživanja američke Zaklade Dove, koja promovira filmove i ostale medijske proizvode namijenjene cijeloj obitelji.

Kao najnoviji primjer, Zaklada Dove navodi film "Finding Nemo" koji je zaradio više od bilo kojeg cjelovečernjeg hollywoodskog uratka namijenjenog odraslima.

Istraživanje je obuhvatilo zaradu više od tri tisuće filmova, snimljenih između 1999. i 2003. Inače, u posljednjih 15 godina, Hollywood je snimio samo 123 filma koje je Zaklada Dove kategorizirala kao 'family entertainment' – 4 posto od ukupnog broja snimljenih filmova.

U prosjeku, film namijenjen cijeloj obitelji zarađuje u Americi oko 79 milijuna dolara. Svaki od 1533 filma - koji su bili namijenjeni publici starijoj od 18 godina – zaradio je, u prosjeku, tek 7 milijuna dolara.

Dick Rolf, direktor Zaklada Dove, rekao je da njegova organizacija ne smatra da bi Hollywood trebao snimati jedino 'obiteljske filmove' 'Međutim, želimo ukazati na nerazmjer između malog broja izrazito profitabilnih filmova, i velikog broja onih koji ne zarađuju mnogo' – rekao je Dick Rolfe, dodajući da 'Hollywood očito ne zadovoljava potrebe najvećeg dijela svoje publike.'

Istraživanje Zaklade Dove uklapa se u dugogodišnju javnu raspru o 'pristojnosti' televizijskih programa i filmova, koja je u Americi dobila dodatni poticaj nakon provokantnog nastupa pjevačice Janet Jackson u poluvremenu prošlogodišnjeg Superbowla, finala američkog nogometa.

XS
SM
MD
LG