Linkovi

Mormoni 'čiste' Hollywood (23/2/03) - 2003-02-04


Male video-tvrtke iz savezne države Utah stvaraju Hollywoodu velike probleme. U Utahu, konzervativnoj državi na krajnjem zapadu Amerike, žive Mormoni, koji iz vjerskih razloga ne žele gledati filmove sa mnogo nasilja, seksa i vulgarnim riječnikom. Dvanaestak tvrtki lociranih u državi Utah, većinom u vlasništvu članova mormonske crkve, uključilo se u akciju uklanjanja prostota, scena seksa i nasilja iz najgledanijih hollywoodskih filmova. Ova rastuća industrija je rasplamsala žestoku bitku između hollywoodskih filmaša i tvrtki koje "prekrajaju" njihove filmove.

"Ubacite DVD sa svojim omiljenim filmom, izaberite razinu filtriranja sadržaja i uživajte u filmu. Na vama da odredite što želite vidjeti, a što ne" - ovako svoje proizvode reklamiraju video-tvrtke iz konzervativnog Utaha.

S kompjuterskim programom nazvanim "Filmska maska", Trilogy Studio "odstranjuje" odrezane udove mrtvaca iz scene eksplozije. Krv koja curi iz rane postaje - pomoću kompjuterskog "editinga" - nevidljiva.

Trilogy Studio je na ovaj način "isproducirao" više od stotinu hollywoodskih hitova - i to u nekoliko verzija: postoji verzija "za odrasle", "za tinejdžere", pa čak i verzija "za djecu".

Još jedna tvrtka iz Utaha, Clean Flicks koristi tradicionalniju tehniku montaže da bi izbacila neprilične prizore i riječi s videa i DVD-a. Tvrka iznajmljuje tako "očišćene" filmove putem interneta i preko stotinu videoteka po Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Clean Flicksa John Dixon kaže da posao ide odlično: "Ne samo u Utahu, već po cijeloj Americi ljudi su za ovo vrlo zainteresirani."

Zainteresirani su i hollywoodski filmaši, koji s bijesom gledaju kako tvrtke za prekrajanje filmova u zadnjih nekoliko godina uzimaju maha. Međutim, ne postoje propisi koji bi filmskih redateljima pomogli da zaustave rad puritanskih čistača.

Sindikat režisera i nekoliko velikih hollywoodskih studija tužili su desetak tvrtki koje - po njihovom mišljenju - cenzuriraju filmove. Glasnogovornica sindikata Carol Stodill kaže da se time narušavaju autorska prava i umjetnički integritet: "To što oni rade je krivo. Oni zarađuju na krađi tuđih ideja, tuđih filmova."

Kao primjer, navodimo slučaj Trilogy Studios, koji je "obradio" film Stephena Spielberga, Saving Private Ryan. "Interesanto je da smo na tom filmu izvršili preko 200 zahvata, a da je time trosatni film skraćen za samo 4 minute" - kaže jedan od producenata iz Utaha. Međutim, Carol Stodstill tvrdi da su upravo te minute ključne za film: "Scena iskrcavanja se smatra jednim od najboljih prikaza onog što se dogodilo tog dana a sad netko pokušava izmjeniti upravo ono što je režiser Steven Spilberg pokušao prikazati a to su strahote rata."

Režiseri i hollywoodsa studija već desetljećima prekrajaju svoje filmova za prikazivanje na televiziji i u putničkim avionima ali zadržavaju kontrolu nad promjenama. Brian Hunt je korisnik usluga videoteke Clean Flicks. Upravo je iznajmio nekoliko filmova za svoju obitelj.

"Postoje mnogi filmovi koje bih želio vidjeti ali oni sadrže ili golotinju ili riječnik koji je meni i mojoj supruzi prevulgaran, i ne želimo da ih naša djeca gledaju. Jako mi se sviđa ideja da možemo doći do filmova u kojima su ti problemi za nas već riješeni" - objašnjava Brian Hunt.

Suprostavljene strane će imati svoje prvo ročište sljedećeg mjeseca na Okružnom sudu u saveznoj državi Colorado.

XS
SM
MD
LG