Linkovi

Najunosniji filmovi - bez velikih imena? (1/7/03) - 2003-07-01


Velike holivudske zvijezde nisu uvijek jamstvo uspjeha u kino-dvoranama. To je Hollywood, - ako već nije prije znao -, ustanovio u posljednjih par godina. Najnovije brojke o zaradi filmove pokazuju da je manje od polovine financijski najuspješnijih filmova među protagonistima imalo neku veliku zvijezdu.

Trend nije posve nov: još 1975, "Ralje" su modelom morskog psa inaugurirale trend fantastično uspješnih filmova u kojima glavna zvijezda uopće nije od krvi i mesa. Najveći hitovi su često uspjevali bez velikih zvijezda, primjerice "E.T", "Ratovi zvijezda" ili "Jurski park". U najnovije vrijeme, isti su trend dokazali "Spiderman", "Harry Potter" i "Gospodar prstenova" - puno akcije i specijalnih efekata, ali nigdje zvijezda. Jest da su ti filmovi svoje protagoniste lansirali u zvjezdane visine, ali, na početku, oni su uglavnom bili više nepoznati nego poznati.

Upravo zato je najveće iznenađenje čitave prošle godine film "My Big Fat Greek Wedding" u kojemu nije bilo niti zvijezda, ali niti specijalnih efekata, a prihod je do danas premašio 240 milijuna dolara. Film "Ocean's Eleven", pak, nikada ne bi doživio remake da iza toga nisu stajala imena Georgea Clooneya, Brada Pitta i Julije Roberts. Što dovodi do neumitnog zaključka - u Hollywoodu, zvijezde nisu toliko potrebne da bi privukle publiku u kinu, nego, mnogo više, da bi filmu dale šansu da uopće bude snimljen. Šefovi filmskih studija dobro znaju da same zvijezde ne garantiraju ogroman uspjeh filma, ali, barem, jamče da će dio publike doći da bi pogledao svog omiljenog glumca ili glumicu.

Ponekad, međutim, i ta logika zakaže, odnosno zvijezda ne ispuni čak ni najminimalnija očekivanja. Svježi primjeri za to su "View from the Top", kompanije Walt Disney, s Gwyneth Paltrow, koji je zaradio jedva 13 i pol milijuna dolara. Ili, "The In-Laws", kompanije Warner Bros, s Michaelom Douglasom, koji je jedva dostigao 18 milijuna dolara; da se i ne spominje "The Life of David Gale" s Kevinom Spaceyem i Kate Winslet, koji još uvijek nije stigao do 20 milijuna dolara zarade.

XS
SM
MD
LG