Linkovi

Hollywood zamoljen da izbjegava scene s cigaretama (28/8/03) - 2003-08-28


Hollywood je zamoljen da u filmovima prikazuje manje scena u kojima se pojavljuje glumac ili glumica koja uživa u cigareti!

U pismu predsjedniku Američke filmske udruge Jacku Valentiju, ministri pravosuđa 24 savezne države pozivaju ga da nagovori režisere i scenariste da pokušaju umanjiti atraktivnost pušenja, pogotovo kad je u pitanju mlada publika.

"Nadamo se da će te učiniti sve što možete kako bi filmska industrija postala dio rješenja, a ne - kao sada - dio problema" - piše u pismu.

"Jednostavnim izbjegavanjem scena u kojima glumci puše, filmska industrija može pridonijeti spašavanju naše mladeži od poznatih opasnosti koje dolaze od duhana" - nastavlja se u pismu Jacku Valentiju.

U pismu se navode rezultati nedavnog istraživanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta Dartmouth, koji pokazuju da su djeca i mladi skloni - kada je duhan u pitanju - oponašati svoje ljubimce s filmskog platna.

Zaključak istraživanja glasi: "Ako se utvrdi uzročno-posljedična povezanost između uživanja duhana na filmu i odluke da mlada osoba zapali prvu cigaretu, onda slijedi i ovo: izbjegavanje takvih scena na filmu moglo bi, za polovicu, spriječiti početak pušenja kod mladih."

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je pozvala filmsku industriju u Indiji da prestane "popularizirati" pušenje. Nakon toga, niz zvijezda indijskog Bollywooda počelo je kampanju kojoj je cilj pokazati mladima da pušenje nije 'cool'.

XS
SM
MD
LG