Linkovi

Kućna cenzura putem novog DVD-a (30/6/04) - 2004-06-29


Nova tehnologija omogućava gledateljima televizije da izbrišu sporne materijale iz filmova koje gledaju kod kuće. Novi DVD uređaj oduševljava mnoge američke obitelji, ali i izaziva zabrinutost u Hollywoodu, zbog moguće cenzure i kontrole nad umjetničkim sadržajem.

Kao i mnogi Amerikanci, Lee Ann Price, iz Springfielda u saveznoj državi Illinois, radije gleda filmove kod kuće negoli da ide u kino. Ona i njezin suprug mogu se opustiti u dnevnoj sobi s dvoje male djece i gledati filmove na svom DVD uređaju visoke kvalitete. Međutim, to nije slučaj ako film sadrži neki sporni materijal. "Obično ako se u filmu nalazi nešto odveć uznemirujuće ili grafično, tad to gledamo kad djeca odu u krevet" - kaže naša sugovornica.

Međutim, ona bi mogla takav film gledati pred djecom, pod uvjetom da ima novu vrstu videa koji se prodaje u Sjedinjenim Državama. On može jednostavno izbrisati prizore nasilja, seksualne sadržaje i sporne dijaloge koje mnogi roditelji ne žele da djeca čuju: "Mislim da je to dobro za djecu te da i nama malo pomaže kao roditeljima."

Američka tvrtka ClearPlay proizvela je kompjuterski program koji, kad se ugradi u DVD uređaj, dopušta korisniku da izabere među mnogim opcijama. Kompanija RCA nedavno je počela prodavati takve uređaje koji su programirani da mogu unijeti intervencije u oko 600 najpopularnijih filmova u Sjedinjenim Državama koji se prodaju na DVD-u.

Direktor ove kompanije Bill Aho objašnjava: "Recimo da želite zaustaviti neke vrste nasilja, golotinje, seksa ili uvredljivog jezika. Jednostavno se odlučite što hoćete, a potom u filmu te se scene jednostavno i neprimjetno preskoče."

Uređaj može kompletno izbrisati bilo koji od sadržaja nasilja, seksa i uvredljivog jezika ili to može činiti samo djelomično. Međutim, filmski djelatnici nisu odviše oduševljeni ovom idejom. Tužili su kompaniju ClearPlay sudu.

U Udruzi američkih filmskih redatelja tvrde da ova kompanija izvlači profit iz tehnologije koja na radikalan način mijenja sadržaj filmova. Joan Bertin izvršna je direktorica Nacionalne koalicije protiv cenzure – neprofitne organizacije koja se zalaže za umjetničku slobodu. Ona tvrdi da ova nova tehnologija ne predstavlja cenzuru, s obzirom da ju nije propisala vlada. Dakle – ljudi imaju izbor koristiti se tom tehnologijom ili ne. Međutim, ona ipak izražava određenu zabrinutost:

"Jednom kad takva tehnologija postoji, iskušenje da se propisuje njeno korištenje postaje veće. Mogu jasno predvidjeti da će neke školske oblasti tražiti korištenje te tehnologije kad će se u njihovim školama prikazivati određeni filmovi. To bi bilo uznemirujuće. To bi bilo nametanje nečije ljestvice vrijednosti svoj djeci u toj školi."

Direktor ClearPlaya Bill Aho odbacuje ideju da njegova kompanija ugrožava umjetničku slobodu. On smatra da će Hollywood zapravo imati koristi od softwarea njegove kompanije, jer će kupci kupovati i one filmove na DVD-u koji sadržavaju sporne materijale, a koje prije ne bi kupovali.

XS
SM
MD
LG