Linkovi

Hollywoodu se udvaraju i republikanci i demokrati (11/3/04) - 2004-03-11


U ovoj izbornoj godini, američki se političari okreću industriji zabave za podršku i financijske donacije.

Hollywood je, prije svega, izvor financijskih sredstava za političare kojima trebaju velike količine gotovine za kupovinu televizijskih oglasa kojima dopiru do birača. Mnogi u industriji zabave mogu si priuštiti donaciju u iznosu do dvije tisuće dolara, koliko je zakonom dozvoljeno donirati pojedinim kandidatima. Neki mogu priuštiti i mnogo veće donacije, ali se one daju izravno političkim strankama.

Politički utjecaj Kalifornije nije za potcijeniti - kao najmnogoljudnija, ta savezna država ima i najviše elektorskih glasova. Najvjerojatniji demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry održat će u Los Angelesu večeru s ciljem prikupljanja izbornih donacija 30. ožujka; ulaznica na večeru koštat će dvije tisuće dolara. Mnoge holivudske slavne ličnosti planiraju nazočiti toj večeri. Predsjednik Bush je nedavno na sličnoj večeri, isto u Los Angelesu, prikupio 800 tisuća dolara, a neki od donatora bili su, isto tako, slavne ličnosti Hollywooda.

Peter Kiefer pokriva politička zbivanja za list "Hollywood Reporter". On kaže da se u industriji zabave nalaze mnogi istaknuti demokrate, uključujući i neke čelnike studija: "Tu su direktori studija DreamWorks - Jeffrey Katzenberg, David Geffen i Steven Spielberg -, koji su svi jaki pristaše Demokratske stranke. Mnogi od njih bili su bliski predsjedniku Clintonu tijekom njegova dva mandata."

Demokratima vrlo glasno pomažu i glumac Martin Sheen, redatelj i glumac Rob Reiner, te pjevačica i glumica Barbra Streisand. Premda je u Hollywoodu više pristaša demokrata, ni republikanci nisu potpuno bez pristaša. Jedan od njih je Jerrold Perenchio, čelnik televizijske mrežena španjolskom jeziku Univision.

I neki čelnici studija pomažu republikancima, kaže Peter Kiefer: "Ovdje se republikance doživljava kao bolje za biznis. Prema tome, bez obzira na privatna politička uvjerenja nekog direktora, u interesu je njegove kompanije - pa tako i njega samoga - da podržava republikance zbog dobre poslovne politike."

Demokratski su pristaše uglavnom mnogo glasniji od republikanskih, kažu poznavaoci prilika, ističući posebice Barbru Streisand i Richarda Dreyfussa. No, tri su holivudske slavne ličnosti držale visoke položaje u kalifornijskoj politici, a sva trojica su bili - republikanci.

Prvi je bio George Murphy, glumac i plesač iz četrdesetih i pedesetih godina, koji je 1964. postao senator Kalifornije u američkom Kongresu. Potom, tu je Ronald Reagan - dva puta izabran za guvernera Kalifornije i dva puta za predsjednika Sjedinjenih Država. I, konačno, od listopada prošle godine, tu je i Arnold Schwarzenegger, novoizabrani guverner Kalifornije. Njegovi suradnici kažu da gospodin Schwarzenegger planira sudjelovati u kampanji predsjednika Busha, donoseći sa sobom i malo holivudskog blještavila i na republikansku stranu predsjedničke utrke.

XS
SM
MD
LG