Linkovi

'Nominacije za Oscara pratilo kolektivno zijevanje cijele nacije' (26/1/05) - 2005-01-26


Filmski kritičari komentiraju jučer objavljene nominacije za Oscare. Stephen Holden u New York Timesu piše da je nominacije za ovu najprestižniju filmsku nagradu pratio zvuk kolektivnog zijevanja čitave nacije. “Iščekivanje tko će dobiti zlatni kipić a koga će filmski establishment ignorirati, te klađenje u vezi s tim, postalo je zaista dosadno” – piše kritičar ovog lista. Stephenu je Holdenu inače posebno drago što je Akademija filmske umjetnosti manje-više ignorirala dva politički obojena ostvarenja – “Fahrenheit 9-11” i “Pasiju”. Niti jedan od ova dva filma – koji su inače dobro prošli na blagajnama kina – nije nominiran u kategoriji “najbolji film”. “Barem ćemo biti pošteđeni stalnog ponavljanja istrošene teze o ‘liberalnoj’ odnosno ‘konzervativnoj’ Americi” – piše kritičar New York Timesa.

Kritičar dnevnika Seattle Post Intelligencer, William Arnold, primjećuje da su u nominacijama za Oscare – osim kada je riječ o crtanom filmu - najbolje prošli filmovi koji nisu zaradili puno novca, barem za sada. “Aviator”, “Million Dollar Baby”, “Sideways”, “Ray”, “Hotel Rwanda” – sve su to filmovi koje su hvalili kritičari, dok publika baš i nije hrlila u kina da ih vidi. Doduše, neki filmovi – poput “Million Dollar Baby” i “Sideways” – još se uopće nisu počeli prikazivati u unutrašnjosti Amerike. To ukazuje na činjenicu da nominacije u velikoj mjeri izražavaju ukus Istočne i Zapadne obale, odnosno utjecajnih kritičara dnevnih listova – piše William Arnold.

Filmski kritičar dnevnika Christian Science Monitor Stephen Humphries smatra da će dodjela Oscara, 27. veljače u Hollywoodu, biti svojevrsni okršaj između Clinta Eastwooda, režisera filma “Million Dollar Baby” – koji je nominiran i za najbolju glavnu ulogu u tom filmu - te Martina Scorsesea, režisera filma “Aviator”, koji je dobio najviše nominacija, ukupno 11. Stephen Humphries smatra da upravo film “Aviator” – biografija filmskog mogula i pionira zrakoplovstva Howarda Hughesa – ima najviše šanse da Martinu Scorseseu donese toliko željenog Oscara za režiju. “Aviator je ostvarenje kakvo Hollywood voli – skupi film epskih razmjera” – piše kritičar Christian Science Monitora.

XS
SM
MD
LG