Linkovi

Odbacivanje Ustava EU - pozitivan šok?


Francuska i Nizozemska u sljedećih nekoliko dana održavaju referendume o Ustavu Europske unije. Da bi stupio na snagu, Ustav mora usvojiti svih 25 zemalja članica. No, kako se čini, dosta francuskih i nizozemskih glasača protivi se tom dokumentu. Ako oni odbace Ustav to bi se moglo negativno odraziti na europska pitanja, ali ne bi značilo i kraj europskih integracijskih procesa. O tome se razgovaralo na okruglom stolu stručnjaka u sjedištu Instituta Brookings u Washingtonu.

Francusko «ne» Ustavu Europske unije bilo bi značajan korak unatrag za Europu, kaže Philip Gordon, direktor Centra za Sjedinjene Države i Europu pri institutu Brookings. Kako kaže, to bi vodilo dugom razdoblju preispitivanja što bi dovelo do toga da Europa izgubi mogućnost učinkovitog djelovanja na međunarodnoj sceni. Ovaj stručnjak prognozira da bi moguće odbacivanje Ustava predstavljalo veliki udarac za daljnje europsko proširenje. Međutim, Philip Gordon kaže da bi zemlje koje se žele priključiti Europskoj uniji trebale nastaviti sa svojim reformama neovisno o ishodu referenduma u navedenim zemljama.

"Eventualni negativan ishod referenduma zemlje aspiranti za ulazak u Uniju ne bi trebale shvatiti kao nešto usmjereno na njih već bi trebale odlučno nastaviti s ekonomskim i političkim reformama kako bi se priključile Europskoj uniji."

Gerard Baker, urednik londonskog Timesa za Sjedinjene Države kaže da je značaj referenduma preuveličan. Moguće odbacivanje Ustava ne bi Europu vratilo na početak, smatra on. Premda se smatra euro-skeptikom, Baker kaže da su europski političari uvijek pronalazili način kako da Stari kontinent pokrenu prema naprijed.

"Europa ima izuzetnu mogućnost da nastavi raditi ono što hoće neovisno o iskazanoj volji birača. Ako francuski i nizozemski birači odbace Ustav to će biti sedmi ili osmi put da su birači u Europi odbacili sporazum koji su dogovorili njihovi čelnici."

Sporazum iz Maastrichta birači mnogih zemalja originalno su odbacili kao i prijedloge o stvaranju jedinstvene europske valute. Međutim, obe ideje uspješno su zaživjele, primjećuje Baker. Ann Applebaum, kolumnistica Washington Posta, dovodi u pitanje relevantnost predloženog europskog Ustava.

"Ustav se uopće ne odnosi na pitanja koja ljude najviše zanimaju. Ustav nema ništa s europskim identitetom, ne rješava pitanje ekonomskog pada u Europi niti pitanje useljavanja."

Applebaum vjeruje da bi moguće odbacivanje Ustava moglo biti dobro za Europsku uniju jer bi, kako smatra, predstavljalo pozitivan šok koji je veoma potreban kako bi došlo do stvarnih ekonomskih promjena u Uniji, naročito u Francuskoj i Njemačkoj. Referendum u Francuskoj održava se sutra, a u Nizozemskoj u srijedu.

XS
SM
MD
LG