Linkovi

Francuska: 'Ne' europskom ustavu


Francuski glasaci odbacili su na jucerašnjem referendumu Ustav Europske unije, sa oko 55 posto glasova "protiv" i 45 posto glasova "za". Francusko "ne" predstavlja poraz za predsjednika Jacquesa Chiraca i moglo bi oznaciti pocetak dugog razdoblja neizvjesnosti za Uniju.

Predsjednik Chirac, koji se odlucno zalagao za usvajanje ustava, priznao je poraz nedugo nakon što su objavljeni rezultati referenduma. "Francuska odluka ce neizbježno stvoriti teške uvjete za obranu francuskih interesa u Europskoj uniji," upozorio je Chirac.

Francuski je predsjednik takoder najavio da ce objaviti odluke o buducnosti svoje vlade u sljedecih nekoliko dana. Vjeruje se da ce smijeniti svojeg nepopularnog premijera Jean-Pierrea Raffarina. Pristaše Ustava tvrdili su da bi njegovo usvajanje zapecatilo francuske ambicije o jacem europskom politickom jedinstvu.

Protivnici su tvrdili da bi uništilo francuski sustav socijalne skrbi i dovelo do preseljenja radnih mjesta iz Francuske u zemlje Istocne Europe. Mnogi od onih koji se glasali protiv europskog ustava takoder su željeli kazniti predsjednika Chiraca za njegovu ekonomsku politiku i desetpostotnu stopu nezaposlenosti u Francuskoj.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da francusko "ne" takoder budi sumnje o buducnosti Europske unije. "Ishod francuskog referenduma namece ozbiljno pitanje o buducem smjeru kojim ce se Europa kretati, o izazovima koji nam se namecu iz ostatka svijeta, o sposobnosti Europske unije da odgovori na te izazove i na zahtjeve svojih gradana," rekao je Straw.

Straw je pozvao na "razdoblje razmišljanja" o rezultatima francuskog referenduma, te slicnog referenduma, koji se u srijedu treba održati u Nizozemskoj. Vjeruje se da ce europski ustav biti odbacen i u toj zemlji, zbog jakih anti-imigrantskih osjecaja.

XS
SM
MD
LG