Linkovi

EU: Ratifikacija europskog ustava se nastavlja


Volja Francuza odbacila je ustav, no ratifikacija se nastavlja, prve su rekacije.

Francuzi su rekli non ustavnom sporazumu s tolikom većinom da novi referendum o starome tekstu ničim neće biti opravdan. Posvjedočili smo trijumfu pobjednika i opipljivom razočarenju one druge strane – predsjednik Chirac je na svim europskim TV kanalima priznao demokratsku volju naroda objasnivši da život, uključujući i Europu, teče dalje i nakon non.

Sve se reakcije svode na to da će članice Unije uzeti sebi pravo razdoblja razmišljanja. Naravno, proces ratifikacije ide dalje, preporučio je i francuski predsjednik, poprilično uzdrman s dvanaestak postotaka razlike. Ista je poruka odaslana iz zgrade europske Komisije sa zajedničke press konferencije predsjedavajućeg Europskim vijećem Luxembouržanina Jeana Claude Junckera i prvog čovjeka Komisije Josea Manuela Barrosa. Ove pressice u sitne sate i u napetim situacijama izgleda da nam se opet vraćaju.

Rezime svih reakcija jest - nije smak svijeta, još manje kraj Europe. Devet zemalja sa skoro polovicom stanovništva ratificiralo je ustav, proces se nastavlja. Žali se da na ishod francuskog refernduma skrojile unutarnjepolitičke teme – ustav je na francuskom terenu bio manje važan od kroničnog nezadovoljstva Francuza situacijom u zemlji za koju krive sve nepopularniju vladu tako da će prva politička glava izgleda pasti već danas, smjenom premijera Raffarina.

Što se Unije tiče, predsjedavajuća će država pripremiti, nakon nekoliko dana detaljnog analiziranja, podlogu za raspravu na redovnom lipanjskom summitu 25 Unijinih članica jer i za krizne situacije treba koncenzualno rješenje. Svi zapravo pozivaju na "razdoblje razmišljanja", uključujući i najskeptičnije Britance čijem je šefu diplomacije poletjelo prošlo vrijeme uz spominjanje ustava (što može biti slučajno obzirom na sitne sate i krupno uzbuđenje) a nakon što je potvrdio da će ustav biti predan biračkom tijelu.

Nizozemci su slijedeći na redu i tek treba vidjeti hoće li spašavati europsku stvar ili nastaviti kažnjavati vladu premijera Balkenendea. Građani su političkoj eliti održali lekciju da se ova treba više potruditi objasniti što je u igri. Postoji i prava mjera ozbiljnosti cijele ove situacije. Istina jest da ocjene posljedica francuskog non idu od katastrofe do ograničene štete ali će u ovoj galami jedan parametar biti veoma objektivan, kurs eura na svjetskim tržištima novca. Klizne li euro nadolje, opravdano je govoriti o krizi. Dakle, pričekajmo burze.

XS
SM
MD
LG