Linkovi

Dnevne novine besplatnim izdanjima pokušavaju zadržati čitatelje


Dnevne su novine u Sjedinjenim Državama nekada bile prateći dio doručka poput, recimo, kave ili soka od naranče. Međutim, većina Amerikanaca danas se informira putem radija i televizije, a i kad čitaju novine, sve više njih to čini putem Interneta. Što izdavači čine kako bi zaustavili bijeg svojih čitatelja?

Tiraža 814 najvećih dnevnih listova pala je za gotovo dva posto u razdoblju od šest mjeseci, od listopada 2004. do ožujka 2005. godine. Takve podatke objavio je Ured za tiražu, neprofitna organizacija koja obrađuje podatke o pretplati dnevnih listova u Sjedinjenim Državama. Scott Althaus predaje komunikacije na Sveučilištu Illinoisa. On kaže da je priča o padu tiraže listova u Sjedinjenim Državama stara i poznata: "Od sredine 19. stoljeća pa do 30-tih godina 20. stoljeća tiraža dnevnih listova bila je u porastu. Počela je padati s razvitkom radija, 1940-tih godina, te s pojavom televizije 1950-tih, a taj pad se povećao tijekom 60-tih godina."

Tiraža dnevnih listova nastavila je padati i protekla dva desetljeća premda radio i televizija više nisu novi mediji. Razlog za to su druge sile poput Interneta. Ljudi koji čitaju novine na Internetu ne računaju se u službenim podacima o tiraži zato što oni nemaju priliku vidjeti brojne reklame koji se nađu u tiskanom izdanju nekog lista. Podaci o tiraži važni su upravo zbog toga što se na temelju njih određuje cijena reklama.

Drugi razlog za pad tiraže je savezni zakon iz 2003. godine prema kojem djelatnici u telefonskoj prodaji ne smiju nazivati građane. John Murray, iz Udruge američkih izdavača dnevnih listova, kaže da taj zakon predstavlja snažan udarac za izdavače: "Telefonska prodaja je bila najpopularniji način prodavanja pretplate dnevnih listova. Donošenjem navedenog zakona dnevnicima je postalo teže prodavati pretplatu tako da sada mijenjaju svoje marketinške strategije."

U osmišljavanju novih marketinških strategija, kaže John Murray, ključne su praktičnost i pristupačnost naročito kada je riječ o dobnoj skupini od 18 do 35 godina, koja tradicionalno ne čita novine, a do koje bi oglašivači itekako htjeli doprijeti. Stoga su dnevni listovi počeli prodavati pretplate i u trgovinama prehrambenim proizvodima i kavanama.

U posljednje dvije tri godine američke gradove preplavila su izdanja besplatnih dnevnih listova koji su usmjereni na mlađe čitatelje. Mnoga od takvih izdanja tiskaju standardne novinske kuće poput “Washington Posta” i njegovog “Expressa”. No John Murray upozorava da tradicionalni dnevni listovi ne bi trebali očekivati da će im to donijeti povećanje pretplate. Prema njegovim riječima oni dobijaju dio čitatelja koje su izgubili, ali to još ne znači da će se oni ponovno pretplatiti na standardno izdanje novine.

Neke medijske kuće poput Chicago Tribune Company, uz dnevnik Chicago Tribune tiskaju još jedanaest lokalnih dnevnih listova uključujući i neke za područje Los Angelesa i New Yorka. Ista kompanija vlasnik je 27 lokalnih televizijskih postaja u 22 američka grada. Stručnjaci vjeruju da je, unatoč nekim problemima, takva vrsta konsolidacije budućnost američkih medijskih kuća.

Nitko još ne kaže da su novine zastarjele, ali će na sve većem tržištu informacija izdavači dnevnih listova morati raditi znatno više kako bi zadržali svoje čitatelje.

XS
SM
MD
LG